GIV LIV
60_aars_jubilaeum_Hero-banner_1920x340px

Vores kamp for hjerterne gælder os alle – også dig!

Vi kæmper for hjerterne med forskning, forebyggelse og patientstøtte. Siden 1962 har vi reddet liv takket være støtten fra dig og resten af befolkningen. Læs her på siden, hvordan vi har gjort en forskel nu i 60 år. Men også om, hvordan vi skal kæmpe videre. Sammen med dig.

12. marts 2022 er det Hjerteforeningens fødselsdag. Og vi ser tilbage på 60 år med store kampe og sejre, som vi er stolte over at have kæmpet sammen med hele Danmark.

 

Se en video til venstre i anledning af fødselsdagen.

 

 

Vi er sammen kommet langt i kampen for hjerterne.

 

Men vi kunne ikke have gjort det uden dig. Det er vi meget taknemmelige for, når vi ser tilbage på de seneste 60 år her i vores fødselsdagsår.

 

Meget er sket siden begyndelsen.

 

Vidste du eksempelvis, at da Hjerteforeningen blev stiftet i 1962, stod Danmark faktisk midt i en epidemi?

Vi tog kampen op!

Epidemien var ikke en virus som den, der hærger i dagens Danmark, men en epidemi af hjerte-kar-sygdom, som var en stor trussel mod velfærdssamfundet.

 

Mens antallet af mennesker, der døde af de klassiske infektionssygdomme, var hastigt på retur, var antallet af danskere, der døde af en hjerte-kar-sygdom, eksploderet. Og ingen vidste hvorfor. Derfor var der al mulig grund til at danne en forening.

 

En forening, der kunne varetage forskning, oplysning og patienternes interesse. Resultatet blev Hjerteforeningen, der nu har kæmpet for hjerterne på tværs af landet i 60 år. Vores vision er liv uden hjertesygdom, eller et liv der er bedst muligt med.

Se en video med vores administrerende direktør Anne Kaltoft herunder, hvor hun fortæller om kampen for hjertesagen anno 2022.

IkonMennesker
medlemmer kæmper med i Hjerteforeningen
IkonHænder
mio. kr. doneret til hjerteforskning
Babyforskningikon
hjertebørn scannet for medfødt hjertefejl
IkonAmbulance
danskere er blevet uddannet i genoplivning

Vi hjælper, når du har brug for os

En af Hjerteforeningens første mærkesager var forebyggelse. Og motion, kost og rygning var foreningens kæpheste. Vi har i løbet af årene udviklet mange tilbud til danskerne, patienterne og de pårørende, som netop skal gøre, at færrest muligt bliver ramt af hjertesygdom, og at vi er klar med hjælp, hvis du bliver patient eller pårørende.

 

Se en video herunder om vores tilbud til danskerne – og dig.

Men i den danske befolkning var der dengang i 1970'erne og 1980'erne langt fra enighed om, at forebyggelse var vejen frem. Der var uenighed om, om rygning var skadeligt, og om vi skulle spise sundt – og dyrke motion.

 

Hjerteforeningen var på kant med og også på forkant.

I dag er de budskaber, som Hjerteforeningen stod for i begyndelsen, blevet accepteret i fagkredse, og de gode livsstilsråd har vist sig langtidsholdbare.

Vi redder hjerterne sammen, når lynet slået ned

Vi bliver ved med at vise vejen med anbefalinger til danskerne. Den fælles kamp er nemlig i høj grad nødvendig, og derfor har vi eksempelvis undervist mere end 90.000 danskere i de livsvigtige handlinger ved et hjertestop. Det har vi gjort ved at tilbyde gratis 30 minutters introduktionskurser i genoplivning.

 

Se her en video om vores kurser i genoplivning:

Alle over 12 år kan deltage i Hjerteforeningens Hjerteredderkursus - 30 minutters intro i genoplivning. Tilbuddet kan lade sig gøre, fordi vi får støtte fra danskerne og Østifterne. Det kan du læse mere om på hjerteredder.dk.

 

Vores introduktionskurser i genoplivning er i dag en nøgleindsats i vores kamp for Danmarks hjerter.

Hjerteforskningen tog sine første spæde skridt med os

Kurser i genoplivning er vigtige. Hvordan finder vi så egentlig ud af, at blandt andet dét redder liv? Jo, det gør vi med forskningen tæt knyttet til hjertesagen.

 

Hjerteforeningen donerede derfor de første midler til forskningsstøtte allerede i 1962. Beløbet var kun cirka 17.000 kroner. Men en stor bevægelse var sat i gang.

 

Gennem årene er beløbet steget betragteligt, og foreningen kan se tilbage på en lang række store og små gennembrud inden for både behandling, forebyggelse og rehabilitering, som er kommet patienterne til gode.

Guld fra arkivet: Vores udtryk anno 1982 og en oplysningsfilm om "vindueskiggersyndrom" fra 1969

Graik fra 1982. Her var foreninen i landet.

I nyere tid har Hjerteforeningen doneret ca. 30 millioner kroner årligt til forskning i hjerte-kar-sygdom, i 2016 havde foreningen sin første landsindsamling, og i dag har foreningen den såkaldte “Landsuddeling“, hvor vi samler penge ind til at dele flere hjertestartere ud i hele landet.

 

Hjerteforeningen består i dag af flere tusinde frivillige, rådgivning på tværs af landet, kompetente fagpersoner inden for alt fra forebyggelse over politik og fundraising til kommunikation, egen forskningsenhed og et travlt arbejdende hovedsæde i Vognmagergade 7 i København.

Tidslinje: Her er vores milepæle i kampen for Danmarks hjertesag

Vi giver dig her de vigtigste nedslagspunkter i vores historie. Og du kan møde nogle af dem, vi har gjort en forskel for sammen. For hjertesagen handler om mennesker og om at redde liv. Se her, hvordan vi har arbejdet i 60 år.

1960

Kunstige hjerteklapper opfindes. De kan erstatte forsnævrede eller utætte hjerteklapper.

Resultaterne over lang tid efter en hjerteklapoperation er meget gode, og i dag har mange tusinde danskere fået en kunstig hjerteklap og et bedre liv.

Læs om hjerteklapper

1974

Bypass-operation indføres til behandling af forsnævring eller
blodprop i kranspulsårerne.

Efter blodprop i hjertet blev Ole reddet af bl.a. to bypassoperationer. 

Få Oles historie

1984

Ballonudvidelse indføres som behandling ved forsnævrede
blodårer.

Claudia støtter i dag andre, efter hun selv fik to ballonudvidelser. 

Få Claudias historie

1997

Markant bedre behandling af stor blodprop i hjertet viser sig muligt, hvis du hurtigt bliver kørt til et hjertecenter for at blive undersøgt.

Vores professor på akutområdet og hans forskerhold skaber viden, der gør, at du i fremtiden kan få samme, gode hjælp, uanset hvor du bor i Danmark.

Læs om forskningen

2007

Hjerteklap gennem lysken kan erstatte åben hjerteoperation.

Tage fik ny hjerteklap og er i dag vendt tilbage til livet.

Få Tages historie

2018

Behandling hjemme for betændelse i hjerteklappen kan spare flere ugers indlæggelse.

Annelise undgår tre-fire ugers hospitalsbesøg med behandling hjemme.

Få Annelises historie

2016-2018

Nyfødte børns hjerter bliver screenet for ellers uopdagede hjertefejl

Vi støtter verdens største studie i babyhjerter. Det redder liv.

Læs om lægestudiet

2021

Hjertesvigtspatienter kan få bedre overlevelse og livskvalitet med to medicintyper, som forskerne nu undersøger.

Kjeld har hjertesvigt og deltager i forskningsprojektet, der kan redde livet og forbedre trivslen for mange danskere som ham.

Få Kjelds historie

Nu

Forskerne står foran flere store gennembrud, som vi kæmper sammen med dem om at opnå.

Vi fremtidssikrer danskernes hjerter og støtten til forskningens største talenter med et nyt og stort samarbejde med Danish Cardiovascular Academy.

Læs om hjerternes akademi

60 ÅR MED STORE MILEPÆLE: Åbn og se grafikken

Se grafikken herunder om de store milepæle gennem tiden. Klik på billedet, og læs teksten.

Vil du støtte hjerterne?

Vær med til at gøre en forskel for danskernes hjerter!

Hjerteforeningens tilbud

Vil du kunne stå klar ved hjertestop?

Så tilmeld dig ét af vores gratis hjerteredderkurser her.

Har du brug for rådgivning og støtte i livet med din hjertesygdom, så sidder vi klar på Hjertelinjen til at hjælpe dig.

Her på siden kan du finde din lokale forening, hvor du bliver opdateret på aktiviteter i dit lokalmiljø. Husk, at fællesskab giver trivsel.