”Når det ramte en selv, føltes det uvirkeligt.” Sådan havde Annette Kleven det, da hun fik en blodprop i lungerne. Hun savnede at tale med andre i samme situation. Læs mere i det nye nummer af Hjerteliv, som er på gaden nu.

Annette Kleven var 12 uger henne i sin anden graviditet, da hun kom til en scanning på hospitalet, der ikke handlede om, hvad der foregik i hendes mave. Lægerne konstaterede, at den 38-årige hjemmesygeplejerske havde store blodpropper i begge lunger. Diagnosen var en barsk besked, og hun savnede at tale med andre lungeblodproppatienter. Et nyt forskningsprojekt skal nu afklare, i hvilket omfang patienter med blodprop i lungerne lider af fysiske såvel som psykiske mén, efter at de har fået diagnosen.

Selv få skridt kan give dig et sundere liv
Det er aldrig for sent at snøre skoene. Med hvert skridt, du tager, gør du en forskel for dit hjerte. Nu lancerer Hjerteforeningen en ny indsats: ”GÅ MED”. Sammen med dig vil vi få alle danskere til at gå med i fællesskaber. ”GÅ MED” er særligt for os, der ikke kan gå langt eller hurtigt. Det kan du læse mere om i temaet i Hjerteliv, hvor Bente Klarlund Pedersen, professor ved Københavns Universitet og på Rigshospitalet, også fortæller, hvorfor det er så godt at gå, og hvad der gør ”GÅ MED” til noget særligt.

Smartwatch – hvad kan det gøre for dit hjerte?
Har du et smartwatch? Måler du din puls hver dag? De såkaldte wearables – der måler puls, EKG, blodtryk og skridt – er populære, og hjertepatienter kontakter i stigende grad hjertelæger, når de på deres smartwatch har målt uregelmæssig hjerterytme eller blodtryk. Men målingerne er stadig ikke præcise nok til at kunne bruges direkte i behandlingen, forklarer en hjertelæge i Hjerteliv.

Diabetes og hjertekost
Når diabeteskost og hjertesund mad skal spille sammen, er der fokus på færre, men fuldkornsrige kulhydrater, sunde fedtstoffer samt masser af frugt, grønt og fisk. Vi har sammensat en menu, så du nemt kan komme i gang.

 

Rigtig god læselyst!

Klik på billedet eller her for at læse det nye Hjerteliv