DCAcademy, som Hjerteforeningen støtter, er klar med den første ud af fem stipendieuddelinger. 20 millioner kroner til 20 hjerte-kar-forskere skal hæve niveauet for dansk forskning på området.
Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).
Et nyt dansk akademi for hjerte-kar-sygdom blev sat i verden i begyndelsen af året.
Hjerteforeningen og Novo Nordisk Fonden indgik et samarbejde, der resulterede i oprettelsen af Danish Cardiovascular Academy (DCAcademy).
Akademiet skal udklække fremtidens stjerner inden for hjerteforskningen og samtidig fremover tilføre millioner af kroner til kampen mod hjertesygdom.
Nu er DCAcademy klar med sin første uddeling af stipendier til 20 yngre forskere.
– Vi uddeler 20 millioner kroner til forskning i hjerte-kar-sygdom, så det er en stor julegave til alle danske hjerter, siger Christian Aalkjær, executive managing director i DCAcademy.
Uddelingen vækker også stor glæde i Hjerteforeningen, der har støttet DCAcademy med 6 millioner kroner.
– Vi er i Hjerteforeningen utroligt stolte af samarbejdet med DCAcademy. Hvis vi skal vinde kampen mod hjertesygdom, så er det altafgørende, at vi satser stort på forskningen.
– Det kan bogstaveligt talt være forskellen på liv og død. Vi er derfor særdeles spændte på at se resultaterne af den hjerteforskning, der nu bliver mulig gennem samarbejdet med DCAcademy, siger adm. direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft.
Vil uddanne flere hjerte-kar-forskere
Formålet med DCAcademy er at uddanne flere hjerte-kar-forskere og hæve niveauet for deres uddannelse med kurser og træning.
Dermed blæser akademiet til kamp mod en af de mest dødbringende sygdomme i Danmark.
Én ud af fire danskere dør af hjerte-kar-sygdom, mens mere end en halv million danskere lever med hjerte-kar-sygdom.
For 25 år siden var hjerte-kar-sygdom ifølge Christian Aalkjær den hyppigste dødsårsag, men ifølge Christian Aalkjær er vi blevet meget bedre til at behandle patienter med hjerte-kar-sygdom, og nu er kræft den hyppigste dødsårsag, mens flere lever i længere tid med deres hjerte-kar-sygdom.
Forskning har en enorm betydning
– Forskning har haft en afgørende betydning for at forstå, hvordan hjerte-kar-sygdom udvikler sig, og dermed kan vi behandle bedre.
– Vi har også udviklet fantastiske lægemidler, som fx betyder, at man nu kan overleve en blodprop i hjertet, siger Christian Aalkjær.
DCAcademy har i forbindelse med den første af fem uddelingsrunder modtaget 100 ansøgninger og udvalgt de 20 bedste projekter.
Akademiet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Hjerteforeningen, som dermed muliggør dette boost af forskningen.
Projekter, som giver de stærkeste resultater
Projekterne strækker sig fra større befolkningsundersøgelser af overvægt og forstyrrelser i døgnrytmen over effekten af et ekstra tilskud af vitamin K til analyse af forandringer i de mindste blodkar i relation til alzheimers og udvikling af en evt. screeningmetode i forbindelse med aneurismer samt mange flere.
– Hjerte-kar-forskning vil med disse bevillinger fortsat være på et højt niveau i Danmark og måske nå et endnu højere niveau på grund af den økonomiske og kvalitetsmæssige indsprøjtning, som akademiet står for, siger Christian Aalkjær.