Efteråret er over os med kulde, blæst og regn udenfor. Hvad er så bedre end en aften på sofaen med en god film og en pose blandet slik?

Vi kender det alle sammen: Hygge efter en lang, travl dag og følelsen af at have fortjent lidt ekstra lækkert.

Når vi har søde sager i huset, bliver fristensen nem at falde for.

Var der ikke chokolade ude i skabet eller en rest is i fryseren?

Eller har vi kage tilbage fra weekenden?

Hjernen scanner hurtigt skabenes indhold, og der er ikke langt fra tanke til handling.

I løbet af arbejdsdagen, når hjernen er på arbejde, kan vi også føle et behov for sukker.

Udfordringen er, at når hjernen er optaget af komplekse opgaver, levner den ikke meget energi til at foretage et sundt valg.

Den travle hjerne sætter simple handlinger på automatpilot, og uden nærmere omtanke har du spist et stykke halvtør kage fra mødelokalet.

Vi har derfor samlet lidt gode råd til at bremse sukkertrangen.

Gør det usunde til det besværlige valg

Kan du have et lager af slik liggende i køkkenskabet, i skrivebordsskuffen eller i bilens handskerum uden at småspise af det i løbet af hverdagene?

De fleste svarer nej til dette spørgsmål.

Når først der er slik inden for rækkevidde, så er det bare et spørgsmål om tid, før det er spist.

Gør vejen til søde sager lang og besværlig, og sæt i stedet sunde alternativer, hvor der før var slik.

Køb småt – køb godt

Køb kun den mængde slik, du vil spise, og lad dig aldrig friste af mængderabatter.

De penge, du sparer ved at købe flere poser, bliver hurtigt omsat til en ”udgift på kaloriekontoen”.

Du øger risikoen for snacking, når du har et sliklager i huset.

De fleste af os tømmer hele posen, når den først er åben, uanset posens størrelse.

Ideen om at du kan nøjes med det halve og lægge posen tilbage i skabet med elastik omkring, er en meget urealistisk og skrøbelig strategi.

En aften bliver du fristet og ender med at spise hele posen.

Så køb småt, men køb godt og kun den mængde, du vil spise.

Kom lækkersulten i forkøbet

Søde sager skal ikke have lov til at friste dig og lokke dig på afveje.

Du skal tage kontrollen.

Lav en aftale med dig selv om, hvad og hvor meget du vil spise af søde sager – og hvor ofte.

Spis kun slik på de dage, hvor du på forhånd har besluttet dig for det, og bestem mængden på forhånd.

Øvrige dage må du komme fristelsen i forkøbet med planlagte sunde løsninger til kritiske tidspunkter – fx klargjort frugt eller en smoothie.

Du kan også vælge en afledningsmanøvre.

Gør noget, som du ikke forbinder med slikspisning, når trangen melder sig – gå i bad, gå i haven og få jord under neglene, tag et tyggegummi, eller børst dine tænder.

Spis ikke på automatpilot

Spis ikke slik blot af vane, eller bare fordi det er der.

Spisning på automatpilot er sjældent kalorierne værd, idet du ikke smager eller nyder det.

De søde sager forsvinder bare, mens dit fokus er et helt andet sted: på arbejdsopgaven, på telefonen eller på filmen i tv.

Søde sager inden for en armslængde spises ofte i situationer, hvor vi er uopmærksomme.

Spis derfor kun søde sager fra en tallerken.

Hav altid fokus på nydelse, og spis altid med opmærksomhed.

Hold søde sager en armslængde fra kroppen

Er du ude blandt andre, så sæt dig altid mindst en armslængde fra kagefadet – så du er nødt til at rejse dig fra stolen eller bede om et stykke.

Hermed bliver det en anelse mere besværligt.

Tag kun ét stykke pr. gang – det nedsætter hastigheden af spisningen.

Alt slik, kage og chokolade inden for en armslængde vil derimod blive spist på ganske kort tid – spist på automatpilot.

Der er altså intet forkert i at spise søde sager, så længe det bare er lidt, men godt, og ikke spises særlig tit.