En ældre mand blev genoplivet efter et hjertestop i et venteværelse. Bag redningen stod flere deltagere fra et af Hjerteforeningens introkurser i at redde liv, som instruktør Marianne Schmidt havde undervist på.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Da en redningshelikopter den 12. marts i år lettede fra en parkeringsplads i Sæby med en mandlig patient ombord, stod Scott Stanley Torkelsen og hans kolleger fra Kiropraktisk Klinik Sæby overrumplede, chokerede og stolte tilbage. De havde med en hurtig indsats netop reddet mandens liv, da han fik hjertestop. Der blev hurtigt ringet 1-1-2, de gik i gang med hjertemassage og indblæsninger, og en hjerteløber, der var sendt af alarmcentralen, kom hurtigt til stede med en hjertestarter.

“Vi er utroligt glade for, at vores indøvede rutiner kom os samt patienten til gode”
Scott Stanley Torkelsen

– Vi er utroligt glade for, at vores indøvede rutiner kom os samt patienten til gode, og at hurtig hjælp fra både 1-1-2 og ambulancens reddere, helikoptertjenesten og hjerteløberen gjorde forskellen på liv og død, siger Scott Stanley Torkelsen.

Det var i klinikkens venteværelse, at manden blev dårlig og fik hjertestop, men Scott og hans kolleger var klar til at træde til, da mandens hjerte stoppede. De ansatte havde nemlig tidligere deltaget i et af Hjerteforeningens gratis introkurser, ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”, som instruktør Marianne Schmidt havde ført dem igennem, så de vidste, lige hvordan de skulle reagere og handle.

 

Intro i livreddende førstehjælp

46-årige Marianne Schmidt har været med som instruktør på introkurserne, siden Hjerteforeningen for cirka tre år siden startede ”Giv Liv”-projektet. Målet er gennem de gratis introkurser at uddanne så mange danskere som muligt til at kunne træde til i tilfælde af et hjertestop. Stor var Mariannes glæde da også, da hun fik besked om, at hendes indsats som instruktør havde båret frugt og medvirket til at redde en mands liv.

– Det er meget bevægende, at en af de grupper af kursister, jeg har undervist, har reddet et medmenneske. Det giver så meget mening, når min indsats som frivillig instruktør er med til at få et menneske tilbage til livet, tilbage til dem, der elsker ham, og som han elsker, siger Marianne Schmidt og fortsætter:

– Jeg er glad for, at jeg på introkurserne har formået at formidle, at det vigtigste er at handle, og at du ikke kan gøre noget forkert, og jeg bliver helt varm om hjertet over, at jeg har kunnet gøre en vigtig forskel.

 

Egen hjertesygdom blev startskuddet

”Det giver så meget mening, når min indsats som frivillig instruktør er med til at få et menneske tilbage til livet”
Marianne Schmidt

Engagementet til at give andre en introduktion til, hvordan du redder liv, stammer fra Mariannes eget liv. Hun er blevet brændt i hjertet flere gange, og hendes mor er hjertesyg, så det lå lige for at give en hånd med for hjertesagen.

– Hvis jeg kan være med til at gøre en forskel, så folk ikke er bange for at handle, hvis de er vidne til et hjertestop, så vil jeg gerne det. Derfor var det oplagt for mig at melde mig som instruktør. Og jeg sætter stor pris på, at det nytter, det, jeg gør.

Mange gange har jeg talt med deltagere, der før introkurset var bange for at handle i tilfælde af et hjertestop, men som, efter at de har gennemført kurset, siger ”nu tør jeg godt træde til”. Hvor berøringsangsten for at handle ved et hjertestop er forsvundet. Så bliver jeg glad, for så har min indsats gjort gavn, siger Marianne Schmidt.

 

Engagement i top

Med 380 introkurser bag sig er Marianne en instruktør, der holder af at undervise, og hun har ingen planer om at stoppe som frivillig instruktør foreløbigt.

– Jeg regner helt sikkert med at fortsætte al den tid, der er behov for det.

Og tilbage på Kiropraktisk Klinik Sæby har Scott Stanley Torkelsen sundet sig oven på den voldsomme oplevelse.

– Da det gjaldt liv eller død, fandt vi det frem, som vi havde lært, og vi skiftedes til at give hjertemassage og indblæsninger, mens vi kæmpede for mandens liv. Vi kunne mærke, at vi havde prøvet det før – at vi havde øvet os på introkurset.


Gratis introkurser

Vil du være med til at få viden om at redde liv, kan du tilmelde dig selv og en gruppe på op til 15 personer til et gratis introduktionskursus i genoplivning. På 30 minutter får I bl.a. viden om at undersøge en bevidstløs person, give hjertemassage og kunstigt åndedræt og bruge en hjertestarter.

Kurserne er udviklet i samarbejde med Dansk Råd for Genoplivning og bliver støttet økonomisk af Østifterne.

Læs mere, og tilmeld dig her

 

Online hjerteredderkurser

Mens vi venter på, at det igen bliver sikkert at booke en instruktør til fysisk at komme ud og give en introduktion til genoplivning, kan du blive undervist på vores online ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”. Her sørger vi for, at deltagerne kobles op digitalt via tablet eller computer med en instruktør.

 

Artiklen er fra Hjerteliv nr. 2, 2021