Takket være en ny behandlingsmetode slap Brita Øhlenschlæger for flere ugers indlæggelse, da hun blev behandlet for hjerteklapbetændelse. For hende har det betydet meget at komme hurtigere hjem, for det gør det nemmere at komme sig og få overskud til genoptræningen.
Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).
Midt i oktober 2020 blev den 74-årige Brita Øhlenschlæger fra Gentofte nord for København indlagt med en lille blodprop. Det var ikke første gang, for hun har en såkaldt småkarsygdom, som gør, at hun får nogle små blodpropper. Men efter nogle dage konstaterede lægerne, at hun havde nogle bakterier i blodet, som ikke umiddelbart havde noget med blodproppen at gøre.
– Jeg kom ned på hjerteafdelingen, og her fandt lægerne ud af, at jeg havde betændelse i min hjerteklap. Jeg var selvfølgelig mat oven på min blodprop, men ellers mærkede jeg ikke noget, men de sagde, at det var meget alvorligt, og at jeg skulle i behandling med det samme, fortæller Brita Øhlenschlæger.
Optimerer behandlingen
Havde Brita Øhlenschlæger fået betændelse i hjerteklappen for bare nogle få år siden, skulle hun have indstillet sig på at være indlagt op til seks uger med indsprøjtninger med antibiotika direkte i blodårerne flere gange hver dag. Men lægerne har i forbindelse med tidligere forskning – “POET”-studiet – fundet ud af, at når tilstanden er stabil, kan man skifte til at give antibiotika som tabletter. Resultaterne af denne forskning har allerede forkortet indlæggelserne, så da lægerne spurgte Brita Øhlenschlæger, om hun ville være med i et forsøg, som kan afklare, om det er sikkert at afkorte den nuværende fire-seks ugers behandling med antibiotika, sagde hun ja.
– Jeg fik antibiotikabehandling i sådan nogle poser fire gange i døgnet i 15 dage. Så blev jeg udskrevet – helt uden yderligere antibiotika. Min behandling var færdig, og jeg kunne tage hjem til mig selv. Jeg går så til kontrol hver 14. dag, hvor jeg får taget blodprøver og målt mit infektionstal. Det er meget betryggende, og det var også en af grundene til, at jeg meldte mig til forsøget, siger den pensionerede psykolog.
Formålet med at kontrollere Brita Øhlenschlæger og andre patienter med hjerteklapbetændelse er at sikre, at alt er helt, som det skal være, fortæller Henning Bundgaard, professor på Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet og en af forskerne bag “POET”-studiet.
– Resultaterne af denne forskning forventes at kunne spare patienterne både for unødig antibiotikabehandling og for lange indlæggelser, som også er dyre for vores sygehusvæsen, siger han.
Kommer hurtigere til kræfter
En af årsagerne til, at Brita Øhlenschlæger gerne ville være med, var, at hun gerne ville hjem fra hospitalet.
– Det betyder meget at komme hjem til sig selv. Jeg var træt, da jeg blev udskrevet, men det er nemmere at komme til kræfter hjemme i vante omgivelser. Jeg kunne begynde at træne mig op igen hurtigere. Jeg prøver at gå lidt hver dag og forøge distancen lidt hver dag, siger hun.
Brita Øhlenschlæger skal fortsætte med den tætte kontrol indtil maj. Så skal hendes forløb afsluttes med en grundig undersøgelse, hvor lægerne skal tjekke hendes hjerte indefra for at se, om betændelsen har skadet hjertet, eller om alt i hjertet er, som det skal være.
– Nu kan jeg jo kun tale for mig selv, men hvis man har det godt, så synes jeg, at det er en god idé at være med i sådan et forsøg. Jeg er glad for at kunne give mit lille bidrag til, at andre patienter fremover i Danmark – men også i resten af verden – kan få forkortet behandlingstiden, siger hun.