Det seneste års nedlukning af samfundet er ifølge professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen ”et kæmpe sundhedseksperiment”, og coronapandemien har ikke været god for danskernes generelle aktivitetsniveau. Nu inviterer bl.a. Hjerteforeningen til, at du ser "VI TRÆNER” på dk4 de næste 12 uger. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Især sårbare og ældre målgrupper møder udfordringer i en tid, hvor holdtræning og sociale sammenkomster fortsat kun kan foregå online eller udenfor.  

Partnerskabet Et aktivt Danmark – igen bestående af Hjerteforeningen, Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Dansk Firmaidrætsforbund og TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) sørger nu for, at træningen rykkes helt hjem i stuerne foran TV’et. Du kan se nærmere på dk4, når “VI TRÆNER” ruller over skærmen med lette instruktioner på alle hverdage i de kommende 12 uger.  

– Visionen for partnerskabet er at skabe et passioneret fællesskab – på afstand – med motion som motor for et sundere og mere aktivt Danmark, både under og efter coronakrisen, fortæller Mads Lind, der er seniorkonsulent i Forebyggelse og Udvikling i Hjerteforeningen. 

Og der er brug for, at vi gør noget sammen for kroppen. 

En analyse fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN) viser, at idrætsdeltagelsen blandt voksne danskere er faldet fra 61 % i 2016 til 57 % i coronahærgede 2020. Især de ældre, de sårbare og de udsatte – dem, som er isoleret uden ret meget fysisk kontakt til andre, og dem, der udelukkende arbejder hjemmefra og herved er afskåret fra det daglige fællesskab – er ramt af udfordringerne med inaktivitet som følge af corona-pandemien, og her er udfordringerne formentlig endnu større, end IDAN’s tal viser. 

 

30 TV-trænings-programmer på dk4

Med økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen er der nu nedtælling til det første af 30 TV-trænings-programmer på dk4.  

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) på Rigshospitalet er stolt over, at partnerskabet bringer træningen hjem i stuerne.  

– Det kræver ikke mere end et tryk på fjernbetjeningen at deltage. Indgangsbarrieren er lav, for vi skal have alle med på motionsvognen. Det er utrolig vigtigt, at nedlukningen ikke fører til yderligere inaktivitet, som hurtigt sætter negative spor i krop og sind.  

Bente Klarlund Pedersen peger på, at CFAS’ forskning viser, at blot 14 dage med nedsat bevægelse medfører tab af muskelmasse, giver mere af det farlige fedt omkring de indre organer og forårsager udvikling af en form for prædiabetes. Samtidig giver fysisk inaktivitet dårligt humør og svækket koncentrationsevne, påpeger professoren. 

– Men det er altså muligt at modvirke de sundhedsskadelige konsekvenser af nedlukningen ved at deltage i TV-træningen, siger Bente Klarlund Pedersen. 

Partnerskabet Et aktivt Danmark – igen, som står bag TV-indsatsen, består af Hjerteforeningen, Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Dansk Firmaidrætsforbund og TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, der siden sommeren 2020 har samarbejdet med det mål for øje at skabe nye motionsmuligheder for udsatte målgrupper.  

 

Om “VI TRÆNER”

Se “VI TRÆNER” på dk4 alle hverdage kl. 10.00 fra mandag den 5. april og de næste 12 uger.  TV-træner er fysioterapeut Louise Rosenby Morales. Træningsprogrammet vil være det samme for en uge ad gangen – niveauet stiger løbende fra mandag til fredag.     

TV-programmet er finansieret med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen (pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen).