Højere selvværd, lavere vægt og et ”brølhamrende stærkt” hjerte er nogle af de gevinster, Claus Holm har fået ved at ændre vaner. Kokken med den karakteristiske sixpence tilbagelægger gerne 60 kilometer til fods på en søndag og spiser suppe tre gange om ugen, men fanatisk og mager bliver han aldrig.

Claus Holm har været tyk, siden han var 30 år, fortæller han. Nu er han 50 år og kun ni kilo fra at ramme sit mål på 90 kilo. 80 ville nok være mere ideelt, men så alligevel ikke:

– Jeg spiser sundt og varieret, motionerer, sover godt og er glad. Og så betyder de 10 kilo ingenting. Og 90 kilo ved jeg, jeg kan holde, siger Claus Holm, der har tabt 25 kilo ved at ændre sin livsstil fuldstændigt.

 

Konens støtte betyder alt

For mere end et år siden deltog Claus Holm i ”Fem fede kokke”. Tv-programmet blev starten på det sunde liv, han lever i dag. Faktisk var det Claus Holms kone gennem 31 år, der for alvor fik ham sparket i gang, fortæller han. I programmet sendte hun ham nemlig en videohilsen, hvor hun gav udtryk for, at hun elskede ham og havde brug for, at han blev hos hende og passede på hende.

– Jeg begyndte at græde. Det flækkede mig fuldstændig. Jeg har altid tænkt, at Anne ville klare sig. Hun er min modsætning. En positiv og sej pige, der kysser og krammer livet. Men hun var bekymret for, at jeg blev tykkere og tykkere og mere og mere stresset. Og det anede jeg ikke. Lige dér, den eftermiddag, vendte alt for mig. Alt, siger Claus Holm.

Den kendte kok tror ikke, han ville have gennemført hverken tv-programmet eller sin plan om at blive sundere og slankere, hvis Anne ikke havde ”blandet sig” – og i øvrigt stadig holder ham til ilden.

– Anne og jeg går og løber sammen og spiser den samme slags mad. Og da jeg skulle lære at løbe, fjernede hun alle forhindringer for mig. Du kender mig måske som en bulderbasse, men jeg har det vildeste temperament, og jeg var rasende på mine løbebukser. Jeg kunne kraftedeme ikke få dem på! Næste dag havde Anne købt et par bukser, der var nemmere at komme i.

 

Et aktivt liv

I forbindelse med ”Fem fede kokke” fik Claus Holm øjnene op for, at træning kan være både sjovt og vanedannende. Men det tog tid at nå så langt. Han husker tydeligt den skrækkelige dag, da tv-programmets træner ville have ham til at vise, hvad han kunne:

– Jeg var tosset. Hvad fanden var det for noget at bede mig om! Jeg kunne tage én mavebøjning. Jeg kunne sidde 10 sekunder op ad en væg. Det var nederlag på nederlag. Værst var det, da jeg fik at vide, at min bodyage var 71 år. Hvis min krop var så gammel … jeg kunne ikke holde tanken ud. Jeg var kun 49 år.

Der er løbet meget vand i åen, siden Claus Holm indså, han måtte gøre noget, hvis han ville blive gammel med sin kone. Nu går han 14.000 skridt om dagen i gennemsnit, fordi han blandt andet går ture i skoven med sin hund, Carlo, og hver dag har han også gang i motionscyklen. Og er han på en af sine mange, lange køreture for eksempelvis at holde foredrag eller mødes med sine samarbejdspartnere, bryder han turen op:

– Efter cirka halvanden time parkerer jeg på en rasteplads og tager to gange 25 øvelser med en elastik og 25 armstræk på bilens bagklap. Så får jeg gang i kroppen og sved på panden til morskab for alle lastbilchaufførerne, siger Claus Holm.

Heller ikke i weekenden ligger han på den lade side. For nylig gik han Ærø rundt – 60 kilometer – sammen med Anne og gode venner.

– De første to timer er altid de værste, fordi min hjerne bliver ved med at sige ”hvad fanden går du her for?”! Så lige pludselig efter 10 kilometer er alt godt og nemt. Det er ægte livsglæde at opleve naturen til fods og bruge sine sanser. På Ærø fik vi sildemad og snaps til frokost. Fantastisk!

 

Har det skidegodt

Claus Holm elsker god vin og veltillavet mad med masser af smag, smør og fløde. Og tidligere holdt han sig heller ikke tilbage, hvis der var Big Macs eller franske hotdogs i nærheden. Det gør han nu. Men alt med måde:

– Jeg spiser for både at overleve og leve livet. For hvis jeg ikke lever, har jeg ikke lyst til at tabe mig, og hvis jeg ikke taber mig, kan jeg slet ikke leve. Og så er det jo ligegyldigt. For mig handler livet om at spise ”det forbudte”, hvis jeg får lyst, og med god samvittighed. Og så komme tilbage på det sunde spor bagefter. Nogle siger, at livet er en opgave. Ikke mit. Det er en gave.

Hvad er det bedste ved at have fået en sundere livsstil?

– Jeg har det skidegodt. Min bodyage svarer til min alder, men jeg føler mig langt yngre end 50 år. Mit hjerte er brølhamrende stærkt, jeg har overskud og føler mig rank. Jeg kalder ikke længere mig selv ”en stor, tyk taber”. Og jeg går stolt i bad, når jeg har været til fitness, fortæller Claus Holm, hvis kolesteroltal og blodtryk er faldet i takt med hans vægt.

Hans søvnvaner har også ændret sig:

– Jeg sover godt, for jeg ved, jeg vågner i morgen. Tidligere havde jeg en periode, hvor jeg frygtede, jeg skulle dø, mens jeg sov, fordi jeg var tyk.

 

Hvad har ændret sig mest?

– Jeg har fået respekt for mig selv og mit liv. Og jeg har opdaget, at tryghed ikke behøver at smage godt. Det kan også være trygt at investere i sig selv og sin sundhed. Jeg troede, at når jeg krøb sammen under et tæppe med min kone og åd tre poser chips, kunne verden ikke gøre mig noget. Nu ved jeg, at der er lige så meget tryghed i at have været ude at løbe sammen og komme hjem og spise suppe, inden vi sætter os sammen, siger Claus Holm, der til sin egen store overraskelse nu har ”en fest”, hvis der er usaltede popcorn stegt i vindruekerneolie og danskvand inden for rækkevidde.

 

Om Claus Holm

Tv-kok, kendt fra bl.a. ”Go’ morgen Danmark”, foredragsholder og forfatter.

50 år.

Gift i 31 år med Anne Holm, der også er kok. Hun driver Jensens Bøfhus i Svendborg, hvor parret bor.

Deltog fra oktober 2019 til februar 2020 i TV 2 FRI-programmet ”Fem fede kokke”. Sæson 2 har premiere i februar 2021.

Aktuel med bogen ”Sund livsglæde. Mit livs vigtigste opskrift”, der er en personlig beretning om hans livsomlægning. Bogen indeholder også opskrifter på sunde retter samt træningsøvelser.

Ambassadør for Hjerteforeningen.