​Takket være dansk forskning støttet af Hjerteforeningen kan lægerne nu sende nogle patienter med hjerteklapinfektion i hjemmebehandling. Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital udvikler og skræddersyr forløbene til den enkelte egnede patient. Læs mere her og mød også Annelise Nielsen, der er en af de patienter, der har gavn af den nye mulighed.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital har siden 2019 sendt cirka 50 patienter med hjerteklapinfektion, endorkarditis, hjem i tabletbehandling til stor glæde for både patienter og afdeling. Gennemsnitligt reduceres nemlig dermed indlæggelsestiden for patienterne med tre-fire uger fra de sædvanlige seks uger med intravenøs antibiotikabehandling på hospitalet. De resterende uger er tabletbehandling hjemme.
Det skriver Herlev og Gentofte Hospital på sin hjemmeside. Forskningen bag er støttet af Hjerteforeningen.

Hjemmebehandlingsforløbene er skabt på baggrund af konklusioner fra et forskningsstudie med 400 patienter fra en række hjertecentre i Danmark, ledet af bl.a. overlæge og professor Kasper Iversen fra Afdeling for Hjertesygdomme.

Studiet, der er verdens hidtil største randomiserede studie af endokarditis, blev afsluttet i 2018. Det konkluderede, at patienter, som fik antibiotikatabletbehandling hjemme, opnåede et lige så godt behandlingsresultat, som patienter, der blev behandlet intravenøst på hospitalet.

 

Asfalterer, mens de kører

Siden har Afdeling for Hjertesygdomme udviklet patientforløb for egnede patienter.

– Hjemmebehandling er en mulighed for nogle af vores patienter. Hvert forløb kræver grundig planlægning, fordi patienterne er meget forskellige. Betændelsen er typisk forårsaget af mikroorganismer fra for eksempel tarm eller mundhule, så behandlingerne skal hver især tage udgangspunkt det sted, hvor bakterien kommer fra. Desuden er patienterne fra 35-90 år – de fleste dog over 65, så deres livsomstændigheder er forskellige. Og endelig har nogle patienter akutte forløb og andre patienter subakutte forløb med influenzasymptomer i måneder. Vi har måttet prøve os frem og har så at sige skabt og justeret forløbene, mens de har kørt, siger Hanne Højlund, der er klinisk sygeplejespecialist og en af primus motorerne bag det nye tilbud til patienterne.

Også de praktiske rammer er udviklet løbende:

– Vi har skabt ambulatoriet med de ressourcer, vi havde. Bl.a. har sekretærerne på afdelingen ydet en stor indsats for at få praktikken til at fungere, fortæller hun.

Hanne Højlund håber, at afdelingen på sigt kan forske i patientoplevelsen:

– Et kvalitativt studie kan give os indsigt i, hvor vi eventuelt skal sætte ind for at optimere forløbene, siger hun.

Jeg sover bedst i min egen seng

– Mandag, onsdag og fredag får jeg taget blodprøver på Gentofte Hospital. Tirsdag og torsdag er jeg til ambulant kontrol på Herlev Hospital.

Besøgsfrekvensen på hospitaler vil være daglig i de kommende uger for 74-årige Annelise Nielsen fra Kgs. Lyngby. Udsigten til det hyppige renderi kunne tage pippet fra de fleste. Men ikke fra Annelise Nielsen. For alternativet er meget værre – nemlig tre-fire ugers yderligere indlæggelse foruden de to, hun netop har overstået.

Annelise Nielsen er en af de patienter, der har skiftet dele af den intravenøse antibiotikabehandling mod hjerteklapbetændelse ud med tabletter.

– Jeg er meget glad for at kunne være hjemme hos mig selv. Jeg har det jo godt, selvom jeg ikke er rask. Det er fredfyldt og roligt, og jeg sover bedst i min egen seng. Jeg er helt tryg ved det, fordi jeg har tæt kontakt med afdelingen, og fordi jeg selv og min datter sætter os ind i alle prøvesvar, så vi ved, hvad der foregår. Jeg er også god til at slå op på Google, hvis der er noget, jeg har brug for at forstå bedre, fortæller hun.

– Og ja, så skal jeg af sted til hospitalet hver dag. Men det gør jeg gerne for at undgå at være indlagt så længe. Og i denne coronatid er det meget godt, at jeg skal ud hver dag, for man kan godt have tendens til at være limet fast i sofaen. Jeg er så heldig, at min familie og mine venner splejser om en taxa til mig, så jeg ikke skal tage bussen hver dag, siger Annelise Nielsen.

Den 74-årige Annelise Nielsen har prøvet det før.

Hendes problemer begyndte juleaften 2019, da hun fik høj feber, og vagtlægen sendte hende til Nordsjællands Hospital i Hillerød. Det viste sig efter nogen forvirring, at hun havde betændelse i hjerteklappen, og hun blev overflyttet til Herlev og Gentofte Hospital til intravenøs antibiotisk behandling. Efter to ugers indlæggelse blev hun tilbudt hjemmebehandling med tabletter i de sidste tre-fire uger.

Det takkede hun ja til. Og den oplevelse var så god, at da hun igen i november blev syg med hjerteklapsbetændelse, lå det lige for endnu engang at takke ja til hjemmebehandling, skriver Herlev og Gentofte Hospital.