I stedet for at købe dig fattig i de såkaldte superfoods kan du med fordel spise dig sundere i helt almindelige fødevarer – også uden at det går ud over pengepungen.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

De såkaldte superfoods som chia, quinoa og tang anprises som fødevarer med særligt mange positive egenskaber. Med den fine betegnelse følger ofte også et hampert prismærke, men heldigvis behøver du ikke at grave dybt i lommen for at få superfødevarer på tallerkenen. Faktisk har du med stor sandsynlighed allerede vaskeægte superfoods i dit køkken.

– Superfoods er en modebetegnelse for fødevarer, der er blevet udråbt til at have en række særlige egenskaber – fødevarer med særlige fordele. Men vi har alle dage kendt til fødevarer, som er sundere end andre, og som har dokumentation for de gavnlige effekter på vores helbred, siger Hjerteforeningens sundhedskonsulent, Natasha Selberg.

Læs også: Superfoods – hvor super er de egentlig?

Hun understreger dog, at en enkelt fødevare aldrig er sund i sig selv, og at det derfor er vigtigt at spise varieret og lidt af det hele fra alle fødevaregrupper.

– De er ikke særlig smarte eller sexede, men fisk, nødder og fuldkorn er hverdagens superfoods. Og de er heldigvis både nemme at få fat i og ikke særligt dyre sammenlignet med mange af de andre fødevarer, der kaldes superfoods, forklarer Natasha Selberg.

Laks

Fede fisk har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer – særligt de langkædede fedtsyrer, der er særligt gunstige for hjertesundheden. Desuden indeholder fisk meget D-vitamin, jod og selen, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Det anbefales at spise 350 g fisk om ugen. Heraf ca. 200 g fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild.

Opskrift på fiskefrikadeller med røget laks, remoulade og dampet spidskål

Kål

Grønkål, rosenkål, hvidkål og rødkål er også alle ægte superfoods, som oven i købet er i sæson lige nu. Kål er spækket med vitaminer og mineraler som C-vitamin, K-vitamin, folinsyre samt calcium og jern, og det er en rigtig god kilde til kostfibre – alt sammen noget, som har positiv indflydelse på din sundhed, og som bidrager til at nedsætte risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdom.

Opskrift på hverdagspasta med kål og laks

Avocado

Din krop har brug for fedtstoffer, men ikke alle fedttyper er lige sunde. Hvilket og hvor meget fedt, du spiser, har stor betydning for din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom. Avocado er en god kilde til de umættede fedtsyrer, der medvirker til at nedsætte dit kolesteroltal og modvirker åreforkalkning samt blodpropper. Du skal dog være opmærksom på, at avocado indeholder mange kalorier.

Opskrift på håndmadder med avocadosmør og rejer

Mandler

Mandler har et højt indhold af protein og indeholder 25-30 g protein pr. 100 g. Nødder generelt har desuden et højt fiberindhold og en god fedtsyresammensætning. Der er dokumentation for, at personer med et højt nøddeindtag (20-30 g/dag) har en lavere risiko for at få hjerte-kar-sygdom end personer, som sjældent eller aldrig spiser nødder.

Opskrift på ristet blomkål med sorte ris, abrikoser og mandler

Opskrift på mandel-banan-smoothie