Forskere er bekymrede for, at coronavirus (COVID-19) kan gøre risikoen større for, at en rask person kan udvikle diabetes. Hos Hjerteforeningen minder forskningschef om, at diabetes kan føre til hjertesygdom, og hæfter sig derfor ved forskernes udmelding. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

17 forskere inden for diabetesområdet rejser bekymring i et åbent brev til det sundhedsvidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine 

De peger på, at smitte med coronavirus ifølge dem kan lede til udvikling af type 2-diabetes hos ellers raske personer. Sådan skriver Dagens Medicin. 

Advarslen kommer, fordi forskerne gentagne gang har foretaget observationer af nydiagnosticeret diabetes hos patienter, der bliver indlagt med coronavirus (COVID-19). 

En af hoveforfatterne til brevet, professor Francesco Rubino fra King’s College London, siger til The Independent:

Vi prøver selvfølgelig at forstå, hvad der er årsagen til disse observationer. 

Forskernes teori er, at coronavirus benytter et protein med navnet ACE-2 på overfladen af menneskeceller til at smitte værten. Det er især i lungerne, at ACE-2 findes. Proteinet finder man dog også på celler, der indgår i blodsukkerniveauet. Nærmere bestemt i celler, som findes i bugspytkirtlen, tyndtarmen, leveren og nyrerne. Disse organer kan ifølge forskerne måske angribes af coronavirus. Og på den måde skabe en ubalance, der fører til type 2-diabetes. 

LÆS BREVET: Du kan læse forskernes åbne brev her 

 

Hjerteforsker spidser ører 

Forskere ved allerede nu, at personer med allerede eksisterende diabetes har mere alvorlige sygdomsforløb med COVID-19. En af forklaringerne er, at patienter med diabetes ofte allerede har helbredskomplikationer relateret til hjertet og lungerne, og at en infektion med coronavirus øger presset på netop de organer. 

– Vi ved, at diabetes belaster systemet og hjertet, og der er stærk evidens for, at diabetes kan føre til hjerte-kar-sygdom. Så det er klart, at jeg bliver bekymret, når jeg hører, at man taler om en kobling mellem coronavirus og diabetes. For det betyder i så fald reelt også en kobling til hjertet. Dog vil jeg stærkt opfordre til, at man tager det helt roligt og ikke bliver bekymret, da dette skal undersøges nærmere – og det er forskerne i gang med. For der kan være mange årsager til, at vi gør disse observationer. Sagen her viser, hvorfor forskning og udvikling af ny viden er så utrolig vigtig, siger Gunnar Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen. 

LÆS: Læs om Hjerteforeningens forskning her 

Dagens Medicin skriver, at de 17 diabetesforskere har taget initiativ til at etablere et nyt dataregister, der skal gøre dem klogere på, om der reelt er en sammenhæng mellem coronavirus og diabetes. Koblingen mellem coronavirus og diabetes er derfor fortsat uvis rent biologisk, og der kan være andre årsager til observationerne, eksempelvis at de, der bliver alvorligt syge med COVID-19, er overvægtige og derfor allerede havde en risiko for at udvikle diabetes, lyder det bl.a. fra forskerne.