Et stort dansk studie afkræfter påstand i The Lancet om, at det skulle være mindre farligt at blive opereret om eftermiddagen.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

I en opsigtvækkende artikel i det meget velansete videnskabelige tidsskrift The Lancet påstod en fransk forskergruppe i 2018, at det er mindre farligt at blive opereret om eftermiddagen end om morgenen.

Det har fået forskere ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet til at gennemføre et registerstudie baseret på over 7.000 patienter i Vest Dansk Hjertedatabase. Det franske studie baserede sig på knap 600 patienter, beskriver Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

– Vi mener at kunne afkræfte påstanden. Hverken efter hjerteklap-operationer eller efter hjertebypasskirurgi kan vi påvise, at operationstidspunktet har betydning for forskelle med hensyn til død eller alvorlige komplikationer. Der er heller ingen forskel med hensyn til langtidsoverlevelse, siger overlæge Ivy Modrau.

Aarhusforskerne har gennemgået alle patienter, som ved en planlagt operation har fået indsat en ny hjerteklap (aortaklap) eller været igennem hjertebypasskirurgi på Aarhus Universitetshospital, og inddelt dem, der blevet opereret hhv. om morgenen og om eftermiddagen, i sammenlignelige grupper.

– I Danmark har vi meget komplette kvalitetsdatabaser, og ved hjælp af CPR-nummeret kan vi samkøre oplysninger i flere databaser. Dermed kan vi faktatjekke og give meget kvalificerede svar på de spørgsmål, som videnskabelige resultater i mindre studier rejser, siger Ivy Modrau.

Forskerne sammenlignede dødeligheden inden for 30 dage og større komplikationer (blodprop i hjertet under indlæggelsen) for de to grupper. Desuden sammenlignede de forekomsten af forkammerflimren under indlæggelsen, blodprøveniveauer for kreatinkinase (som frigøres ved nedbrydning af muskelvæv i hjertet) samt dødeligheden i op til 19 år efter operationen uden at finde forskelle.

Læs den videnskabelige artikel her