For at begrænse risikoen for smitte med corona kan patienter landet over fremover få videokonsultationer med deres egen læge på mobil eller tablet. ”Godt og vigtigt med et sikkert alternativ til fysisk fremmøde,” siger Hjerteforeningens forskningschef, Gunnar Gislason.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

I et tæt samarbejde har staten, regionerne, de praktiserende læger og private it-leverandører skabt mulighed for, at patienter og praktiserende læger via appen Min Læge kan tale med hinanden via video. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i en fælles pressemeddelelse.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke ser store potentialer i den nye videoløsning:

– Vi skal holde mest mulig afstand og begrænse fysisk kontakt, og vi skal hjælpe sårbare patienter med at undgå smitterisiko, hvor vi kan. Men samtidig er der mange danskere, der har behov for at tale med deres praktiserende læge, fordi de frygter at være smittet med corona eller har et andet helbredsproblem. Her kan video i en række tilfælde være en rigtig god mulighed, siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Hjertelæge og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason ser positivt på tiltaget, som han håber, vil få flere til at kontakte egen læge ved smerter eller symptomer på sygdom. De seneste uger har de praktiserende læger oplevet en markant nedgang i antallet af henvendelser fra borgere – noget, som bekymrer Gunnar Gislason.

– Hjertesygdom går ikke væk ved at vente og se tiden an. Tværtimod risikerer man en forværring af sygdommen, hvis ikke man reagerer umiddelbart. Derfor er det problematisk, at nogle patienter vælger ikke at kontakte deres læge, siger Gunnar Gislason, som godt kan forstå, hvis frygten for coronasmitte i lægens venteværelse kan holde nogle tilbage.

– Men det er vigtigt at reagere på sygdomssymptomer, og derfor er det rigtig positivt, at der er kommet et godt og sikkert alternativ til det fysiske fremmøde hos lægen, siger Gunnar Gislason.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, er overbevist om, at både læger og patienter vil tage godt imod den nye mulighed for videokonsultationer:

– Takket være en meget stor og hurtig indsats er det lykkedes os at få denne løsning klar, så vi kan tilbyde mange af vores patienter en nem og sikker adgang via appen Min Læge. Det er en stor hjælp i arbejdet med at begrænse coronasmitten, og samtidig kan vi beholde kontakten til vores patienter, siger Christian Freitag i pressemeddelelsen.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, glæder sig over den nye digitale mulighed for patienterne:

– Ved fælles indsats er det lynhurtigt lykkedes at komme i mål, så de praktiserende læger kan tilbyde patienterne smittefri konsultation. Videokonsultation hos egen læge på mobil eller tablet er et kæmpe plus for patienterne, også når vi er forbi COVID-19. Kæmpe ros til PLO for at rykke på tingene og til de praktiserende læger for deres omstillingsparathed, siger Stephanie Lose.

Fakta om Min Læge-appen

Min Læge-appen gik i luften for godt et år siden, og den er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds- og Ældreministeriet, PLO og Danske Regioner. De samme parter har implementeret den nye videoløsning i et samarbejde med MedCom og de to private it-udviklingsfirmaer Trifork og Primærsektorens Leverandørservice Platform (PLSP) samt konsulentfirmaet Virgilerne.

I Min Læge-appen kan man i dag skrive korte mails til lægen og forny recepter samt bestille tider og se sine aftaler hos lægen. Nu har appen fået en knap, der giver mulighed for videokonsultation, der dog stadig først skal aftales med lægen. Og der er etableret et nyt, virtuelt venteværelse.

Det er frivilligt for den enkelte læge, om hun vil åbne for videokonsultationer, men alle parter forventer, at rigtig mange af lægerne vil gøre brug af muligheden.