Hjerteforeningens rådgivning har udvidet fra tre til otte daglige rådgivere, som i disse uger stort set kun taler med patienter og pårørende om coronarelaterede emner. Her får du nogle af de oftest stillede spørgsmål og vores generelle svar.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Fakta i artiklen er et udtryk for den eksisterende viden på udgivelsestidspunktet.

Hold dig opdateret på hjerteforeningen.dk/corona

 

BEMÆRK: Det er vigtigt, at du kontakter Hjertelinjen og får individuel rådgivning, hvis du er i tvivl om din egen situation. Ring på 70 25 00 00 på hverdage mellem kl. 9 og 16.

 

Hjerteforeningens rådgivere på Hjertelinjen modtager i denne tid mellem 75 og 100 daglige henvendelser om coronavirus, som har vist sig at udgøre en særlig risiko for patienter med hjerte-kar-sygdom. Selvom spørgsmålene har skiftet fokus flere gange i løbet af de forgangne to uger, er det stadig fire overordnede temaer, der går igen:

 

Spørgsmål: Tilhører jeg den sårbare gruppe, som er særligt udsat for et alvorligt forløb, hvis jeg bliver smittet med coronavirus? Bør jeg sætte mig selv i frivillig hjemmekarantæne og helt undgå kontakt med andre mennesker?

 

Hjertelinjens svar:

Vi ved, at patienter, der har en kronisk sygdom, bliver hårdere ramt og har mindre modstandskraft, fx på grund af nedsat hjertepumpefunktion, og derfor er mere udsatte for alvorlig infektion. Derfor tager vi udgangspunkt i, at hjertepatienter er ekstra sårbare i forbindelse med en infektion med COVID-19.

Generelt siger vi, at hjertepatienter, som er moderat til svært medtagede af deres hjertesygdom og har symptomer, som begrænser dem i dagligdagen, fx åndenød, brystsmerter og hjerterytmeforstyrrelser, er særligt sårbare. Det kan være patienter med hjertesvigt (nedsat hjertepumpefunktion), åreforkalkningssygdom (i hjertet eller i benene), hjerterytmeforstyrrelser (fx atrieflimren), hjerteklapsygdom og nyligt operererede patienter (fx efter bypassoperation og klapoperation), og det kan være børn, unge og voksne med moderat til svær medfødt hjertesygdom samt hjertetransplanterede.

At gå i frivillig hjemmekarantæne og helt undgå kontakt med andre mennesker kan være svært at praktisere for den enkelte. Hvis man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, må forholdsreglerne derudover bero på, hvad den enkelte føler sig mest tryg ved og har mulighed for i den givne situation.

Hvis du er hjertepatient, anbefaler vi, at du i særlig grad overholder de generelle hygiejneråd og råd om færden i samfundet for at beskytte dig selv og andre:

  • Bliv hjemme, i den udstrækning det er muligt.
  • Undgå steder med mange mennesker. Vi fraråder eksempelvis, at du bruger offentlige transportmidler, særligt i myldretiden.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du eksempelvis har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Brug handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften på en-to meters afstand, hvorfra de kan smitte andre.

 

Spørgsmål: Jeg er buschauffør eller kassemedarbejder og har en hjertesygdom eller en pårørende med hjertesygdom – er det forsvarligt, at jeg fortsætter med at gå på arbejde med risiko for at tage smitte med hjem?

 

Hjertelinjens svar:

Hvad angår din arbejdssituation og COVID-19, så har Sundhedsstyrelsen udarbejdet informationsmaterialer til arbejdsgivere for at forebygge smitte blandt medarbejdere. I materialet opfordrer Sundhedsstyrelsen bl.a. til, at arbejdspladser understøtter de generelle råd til befolkningen. Arbejdsgiveren bør oplyse om og sikre let adgang til god hygiejne som håndvask og håndsprit, have særligt fokus på rengøring og være ekstra opmærksom på at sende medarbejdere hjem, hvis de har tegn på sygdom. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der tages særligt hensyn til medarbejdere, der er i særlig risiko for alvorlig sygdom på grund af coronavirus.

Som hjertepatient i særlig risikogruppe anbefaler vi, at du går i dialog med din arbejdsgiver om, hvordan arbejdspladsen kan tage hensyn til din særlige risiko. Vi kan ikke svare konkret på, om det er forsvarligt, at du fortsætter med at arbejde, da vi ikke ved, hvilke tiltag arbejdspladsen har gjort/vil gøre for at tage hensyn til din særlige risiko. Hvis du er utryg ved situationen og har behov for en lægefaglig vurdering af din helbredssituation, har du mulighed for at gå i dialog med din læge. Det er din egen læge, som vil kunne sygemelde dig, hvis lægen vurderer, at dette er nødvendigt. Vær opmærksom på din mulighed for at få rådgivning og vejledning fra din fagforening om, hvilke ansættelsesretlige spørgsmål der gælder for dig i forbindelse med coronasituationen.

 

Spørgsmål: Jeg er bange for at blive smittet med corona og gør mig tanker om, hvordan det er at ligge i respirator. 

 

Hjertelinjens svar:

I Danmark har vi et godt og velfungerende sundhedsvæsen, der tilbyder dig den behandling, du har mest brug for.

Skulle du blive smittet og være blandt de få, som for brug for indlæggelse, er der kun lille risiko for, at du får brug for respiratorbehandling, altså hjælp til at trække vejret. Bliver du tilbudt respiratorbehandling, er det, fordi det er den bedste behandling for dig, og formentlig vil det være i en kort periode. Det er muligt at komme sig helt, også selvom man har været i respiratorbehandling.

 

Spørgsmål: Jeg er ny hjertepatient og er netop blevet opereret. Men mit rehabiliteringsforløb er udsat, og jeg har ikke mulighed for at deltage i hjertemotion. Jeg føler mig utryg og ved ikke, hvad jeg skal gøre for at finde mig til rette som ny hjertepatient.

 

Hjertelinjens svar:

En del af det at komme videre som ny hjertepatient er for mange at tale med andre, der er i en lignende situation, og være sammen på et hold. Som situationen er i Danmark netop nu, er det desværre ikke muligt at mødes til Hjertemotion.

Har du behov for at dele din nye situation, og har du spørgsmål til livet med en hjertesygdom, kan du blive ringet op af en af vores patientstøtter – som selv kender til livet som hjertepatient. Du kan se oversigten over alle vores patientstøtter ved at besøge vores patientgalleri her.

Du er også velkommen til at ringe til Hjertelinjen for en individuel rådgivningssamtale. Vi er forskellige fagpersoner og dækker bredt.

 

Ring til Hjertelinjen på 70 25 00 00 alle hverdage mellem kl. 9 og 16.

 

Hold dig opdateret på hjerteforeningen.dk/corona