Hjerteforeningen fik i slutningen af 1960erne lavet en oplysningsfilm om åreforkalkning i benene. Se den finurlige sort-hvide film her, og tag en tur tilbage i tiden til sporvogne og tobaksrygning i stor stil. Filmens opfordringer til et sundere liv er fortsat relevante.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Behovet for forskning i og forebyggelse af hjertesygdomme har eksisteret i lang tid, og dagligt kæmper Hjerteforeningen for at sikre danskernes hjerter. Siden 1962 har foreningen fortalt danskernes om sit virke med de mest moderne midler til rådighed. Nu er filmmateriale fra omkring årstallet 1969 dukket op. For nylig er Hjerteforeningen nemlig blevet kontaktet af Jesper Bonde Petersen om en sort-hvid-film, som hans far og forskningsoverlæge Flemming Bonde Petersen har deltaget i. Filmen handler om åreforkalkning i benene, hvad årsagerne er, og hvordan behandlingen foregår. 

– Min far, Flemming Bonde Petersen, var læge og forsker. Han skrev doktordisputats inden for fysiologi og arbejdsmedicin. Han boede i samme lejlighedsopgang som Finn Karlsson, som har instrueret den her film om Hjerteforeningen – og også lavet filmen ”Stine og drengene”, som nogle måske kan huske, siger Jesper Bonde Petersen. 

– Når jeg ser filmen, kan jeg lige se for mig, at min far og Finn Karlsson har siddet over en flaske rødvin og talt om mulighederne for at lave et fælles projekt og nået frem til, at Hjerteforeningen nok godt kunne bruge sådan en film. Jeg synes, at filmen først og fremmest er sjov og finurlig, men den giver samtidig et godt indblik i, hvordan samfundet var dengang, og hvordan kampen allerede for mange år siden var relevant for danskernes sundhed. 

 

Se filmen ved at klikke på play-knappen øverst i artiklen her.