Vi hopper over måltider, udskyder frokosten, snupper en snack og spiser aftensmaden forskudt, siger diætist Lotte Juul Madsen og forklarer, at i tråd med, at måltidet har mistet sin værdi, er både snackkulturen og tallet på badevægten derfor blevet større. Hjerteforeningen giver dig her gode råd til at navigere uden om de usunde snacks
Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).
Tidligere spiste vi alle vores måltider sammen. Vi prioriterede det sunde måltid, at lave maden fra bunden, at samles og at spise sammen. Det fortæller Lotte Juul Madsen, der er diætist i Hjerteforeningen og påpeger, at meget har ændret sig, og at vi i dag er på farten, og at alle slags snacks kan fås 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen.
Det udfordrer os, når mad kan fås alle steder og på alle tidspunkter af døgnet. Vi fristes og spiser. Ikke fordi vi er sultne, men blot fordi maden er der, siger Lotte Juul Madsen.
Hun forklarer, at det ikke er unormalt at snacking når op på 700-750 kalorier på én dag, hvilket svarer til, at du sammenlagt indtager 1 stor caffe latte med minimælk på vej til job, et stykke kage på jobbet, 30 gram lakrids på vejen hjem, 1 glas rødvin til maden og 4 tern 70 procent chokolade til filmen (tilsammen 700 kcal).
Lotte Juul Madsen forklarer dog også, at det ikke er alle, som har behov for at spise mere end de tre hovedmåltider.
– For nogle mennesker vil mellemmåltider vække madlysten og føre til overspisning. Andre kan have gavn af et sundt mellemmåltid midt på eftermiddagen for at nedtone trangen til snacking. Trangen til snacking er ofte størst sidst på eftermiddagen.
Hvorfor snacker vi?
Der kan være flere årsager til, at vi snacker:
- En måltidsstruktur i opløsning, hvor snacking har erstattet flere af de sunde måltider.
- Sult forårsaget af en travl dag med for lidt sund mad og tilfældig måltidsrytme. Vi opbygger en glubende sult, som resulterer i overspisning af hurtige kalorier.
- Fristelser, som vi møder på vores vej: duften fra kaffebaren, kagen på jobbet, lakridsen i skuffen og chokolade til aftenkaffen. Fristelser, som får os til at spise pr.automatik uden nærmere overvejelse.
- Kedsomhed, hvor vi lige kigger i køleskabet, køkkenskabet eller kagedåsen og snupper et par småkager – ikke fordi vi har lyst, men bare fordi de er der.
- Vanen, hvor sofa, skærm og spisning er koblet uløseligt sammen. Vi spiser slik mens opmærksomheden er rettet mod filmen. Vi hverken smager eller nyder det.
Så mange kalorier er en snack
En kvindes daglige kaloriebehov på en dag svarer gennemsnitligt til 2.000 kcal.
Snacking:
- 1 stor caffe latte med minimælk på vej til job
- Et stykke kage på jobbet
- 30 g lakrids på vejen hjem
- 1 glas rødvin til maden
- 4 tern 70 % chokolade til filmen
= 700 kcal.
Snackkulturen har i samspil med fysisk inaktivitet og større portionsstørrelser medført, at der nu er flere overvægtige danskere end normalvægtige. Vi lever i et fedmefremmende samfund, hvor 51 % af den voksne befolkning er overvægtige. Når vi lever omgivet af fristelser 24/7, må vi lære at navigere for at holde vægten i balance.
8 GODE RÅD: Sådan navigerer du udenom de usunde snacks
- Spis et sundt mellemmåltid og tag lækkersulten i opløbet.
- Nedlæg dit lager af guf hjemme i huset, så vejen til romkuglerne bliver længere.
- Lav ting, som ikke kan kombineres med chokolade. Brug strikketøjet, tag karbad eller omplant blomster på det tidspunkt, du normalt snacker.
- Spis aldrig gående eller stående, men altid med opmærksomhed og på en tallerken.
- Ryd op og fjern alle fristelser fra arbejdsbordet, skrivebordet, spisebordet, køkkenbordet og stuebordet. For det, du ser, er det, du spiser.
- Betal altid søde sager og snacks med kontanter. Det øger besværet og gør dig mere opmærksom på hvad du køber og spiser.
- Spis kun det, der er kalorierne værd. Livet er for kort til middelmådig kage. Vælg godt, spis lidt og ikke for tit.
- Børst tænder, når du ikke skal spise mere. Tandpasta og chips er en dårlig kombination.
BOKS: Forslag til sunde mellemmåltider
1 lille håndfuld nødder og mandler 2 tern chokolade med høj kakaoprocent.
Snackgrønt fx friske bælgærter 1 håndfuld bær
Te med pebermyntesmag 1 lille portion skyr rørt med vanilje
Hjemmebagt knækbrød 1 banan
VIDEO: Se video om Hjerteforeningens forskning, som du kan støtte