Det kan være svært at ændre vaner og vedligeholde dem. I Mariagerfjord har Hjerteforeningen inviteret en gruppe borgere til at deltage på et nyt vanebryderhold, der har som mål at skabe varig livsstilsændring

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Tag dig nu sammen, havde 57-årige Lissy Rusbjerg i længere tid tænkt. Sofaen havde trukket lidt for meget, og kosten kunne også trænge til et eftersyn i retning af mere grønt og flere fibre.

– Jeg trængte til et kærligt spark til at få nogle bedre vaner ind i mit liv. I avisen læste jeg dødsannoncer om jævnaldrende, og det fik mig til at indse, at jeg måtte give min livsstil en solid hovedrengøring. Jeg vil jo gerne have så mange år sammen med mine børn som muligt, siger hun.

Lissy Rusbjerg er en af deltagerne på vanebryderholdet, som Hjerteforeningen Mariagerfjord og LOF Mariagerfjord-Rebild står bag. Holdet har 19 deltagere, der alle har et ønske om at kigge deres vaner efter i sømmene. Idéen med holdet er at gøre deltagerne bevidste om, hvordan de hver især bryder gamle, knap så sunde vaner og ændrer dem til nye, sunde vaner, som holder mange år frem i tiden.

 

Gør nye vaner lettere at holde

Vanebryderholdet så dagens lys tidligere på året. Det var Dorthe Lykke Olesen fra Hjerteforeningen Mariagerfjord, der fik idéen om at støtte en gruppe let til moderat overvægtige danskere til et lettere liv – et liv, hvor risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdom og forhøjet blodtryk er blevet mindre, i takt med at et sundere liv er flyttet ind hos deltagerne.

– Holdet tilbyder deltagerne redskaber til at skabe varige livsstilsæn­dringer i deres liv. Det er et tilbud til mennesker, der gerne vil bryde med dårlige vaner og være mere aktive i hverdagen. Vigtigst af alt er, at deltagerne er med til at styre, hvordan deres livsstil skal justeres, siger Dorthe Lykke Olesen, bestyrelses­medlem og ansvarlig for kursusaktiviteter i Hjerteforeningen Mariagerfjord.

Deltagerne har gennem kurset fået mere viden, så de kan sætte handling bag ord. Bl.a. har de i løbet af kurset undersøgt, hvad der er den enkeltes motiv til at skabe forandring, og hvordan den enkelte vil nå sine personlige mål.

– Først og fremmest må den enkelte tage en bevidst beslutning om virkelig at ville opnå en forandring. Derefter handler det om at gentage den nye handling så mange gange, at det ender med at blive en ny vane, siger Dorthe Lykke Olesen.

 

Et skridt ad gangen

For Lissy Rusbjerg gælder devisen ét skridt ad gangen.

– En kæmpe livsstilsændring er uoverskuelig, men når jeg fokuserer på delmål, har jeg større chance for at lykkes med at holde fast ved mine nye vaner, siger Lissy Rusbjerg.

Hun er blevet klar over, hvor gamle vaner spænder ben for et sundere liv, og har fået fif til at ændre sine vaner, fx ved i forbindelse med et måltid kun at spise én portion og også ved at gå en ekstra tur.

– For at holde fokus på den nye livsstil hjælper det mig i hverdagen også at sætte tempoet ned. Normalt har jeg hele tiden gang i noget, skal lige gøre rent, skal lige vaske tøj, skal lige købe ind, og så er det sværere for mig at holde ved de nye vaner. Jeg har lært at få mere ro på hverdagen, og det har givet mig bedre tid til fx at planlægge min madlavning og mine indkøb.

 

Fremtiden

Vanebryderholdet har netop sat punktum for denne sæson, men deltagerne har taget flere aktive valg om at fortsætte den lettere og mere aktive linje i deres liv – sammen.

Der er planlagt gågrupper med det mål at støtte hinanden i at holde fast i de nye vaner.

Vanebryderholdet mødes desuden i starten af december med henblik på at inspirere hinanden til sundere vaner hen over julen.

Hjerteforeningen Mariagerfjord fortsæt­ter også indsatsen for at hjælpe borgere til et lettere, mere hjertesundt liv. I det nye år er der etableret et samarbejde med Mariagerfjord Kommune om to nye vanebryderhold, der er målrettet personer med moderat til svær overvægt.

 

 

Læs mere om gode råd om mad og motion her

Hjerteforeningens lokalforeninger, motionsklubber og rådgivninger arrangerer et væld aktiviteter for dig, der ønsker inspiration til et sundere liv.
Se oversigten over aktiviteter her

 

Artiklen har været bragt i Hjerteliv nr. 4, 2018