Danskerne gik sig til ca. 375 hjertestartere, da Hjerteforeningen i slutningen af april holdt dør-til-dør-indsamling. Det viser opgørelsen af den landsindsamling, som Hjerteforeningen kalder Landsuddelingen, fordi alle de indsamlede midler går ubeskåret til at uddele hjertestartere til Danmark.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Der var ikke tale om en traditionel indsamling, da tusindvis af danskere i april gik på gaden med røde indsamlingshjerter. For Hjerteforeningen garanterede, at alle grupper, der gik 15 indsamlingsruter, fik en hjertestarter med varmeskab på det sted, de selv har valgt.

Konceptet med Landsuddelingen har tilsyneladende ramt danskerne lige i hjertet, for Hjerteforeningen oplevede en stigning fra ca. 5.500 indsamlere i 2018 til ca. 7.000 deltagere i 2019. Og det indsamlede beløb steg med knap 50 procent fra ca. 4,3 mio. kr. til ca. 6,3 mio. kr.

– Vi er meget taknemmelige for den store opbakning fra almindelige danskere, samarbejdspartnere og vores mange dedikerede frivillige. På grund af deres indsats – og fordi hver en krone i indsamlingshjerterne går ubeskåret til hjertestartere – kan vi i den kommende tid sætte ca. 375 hjertestartere op i Danmark, siger Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft.

305 grupper gik hver 15 indsamlingsruter, og derfor har de allerede modtaget besked om, hvordan de kan få deres hjertestarter sat op.

Nogle grupper har samlet mere ind, end hvad en hjertestarter, varmeskab og opsætning koster, ligesom en del mennesker har gået for den gode sag uden at være tilknyttet en specifik gruppe. Det overskydende beløb går til at sætte hjertestartere op andre steder.

På Hjerteforeningens Frivilligdag i Odense 11. maj bliver der uddelt 20 hjertestartere. Det sker efter en lodtrækning blandt de grupper, der ikke i forvejen havde gået sig til en hjertestarter.

– Vi er overvældet af Landsuddelingens succes. Og vi havde ikke forudset, at der er udover de 20, der trækkes lod om, er yderligere ca. 50 hjertestartere til uddeling. Vi har endnu ikke taget stilling til, hvordan de ekstra hjertestartere skal uddeles til Danmark, men det luksusproblem løser vi med et stort smil, siger Anne Kaltoft.

Hjertestartere fra Hjerteforeningens Landsuddeling bliver monteret af en elektriker fra TS-gruppen og skal være offentligt tilgængelig døgnet rundt samt registreres på TrygFondens ”hjertestarter.dk”.

 

Fakta om hjertestop og hjertestartere

– 4.000 danskere bliver årligt ramt af hjertestop uden for hospital – det svarer til ca. 11 mennesker om dagen. Én overlever.

– De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis de ikke får hjælp inden for 10 minutter.

– Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 %.

– Den mest effektive behandling af hjertestop opnås, når hjertemassage kombineres med brug af en hjertestarter.

– Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være op til 50-70 procent, hvis der bliver stødt med en hjertestarter inden for 3-5 minutter efter hjertestoppet.