Håndboldpigen Carina Birkkjær blev for snart seks år siden kørt med huj og hast til hjerteafdelingen, uden hun selv havde anet, at noget var galt. Lægerne kunne hurtigt fortælle, at hun havde en medfødt hjertelidelse. Her er den 18-årige piges historie om rejsen fra sin hjerteoperation tilbage til livet.

Vi passer på hinanden

Lad os passe på hinanden ved at følge myndighedernes anbefalinger under coronakrisen. Læs om de generelle anbefalinger på coronasmitte.dk og om anbefalinger for hjertesygdom og coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Tak!

Carina Birkkjærs liv ændrede sig i 2012.

På det tidspunkt var dengang 18-årige Carina Birkkjær i gang med HF, spillede håndbold og gik i byen med veninderne. Hun levede med egne ”i det hele taget en aktiv og ubekymret tilværelse”. Hun besluttede sig for at gøre en god gerning og meldte sig derfor som bloddonor.

Men hvad der skulle have været en udramatisk blodtapning tog en drejning, Carina Birkkjær ikke havde set komme. Det viste sig, at hun havde for højt blodtryk, så Carina Birkkjær fik efterfølgende lavet et elektrokardiogram, EKG, hos sin læge. Dommen var bekymrende.

Lægen forklarer mig, at en del af kurven vendte forkert, forklarer Carina Birkkjær.

Håndboldpigen blev kørt direkte til Holstebro Sygehus, hvor hun blev indlagt og gennemgik, hvad hun oplevede som ”en masse undersøgelser”. Efter et par dage blev Carina Birkkjær kørt til hjerteafdelingen på Herning Sygehus med fuld udrykning. Resultatet efter flere undersøgelser var, at Carina Birkkjær fik diagnosticeret den medfødte hjertefejl to-fliget hjerteklap og en 4,6 centimeter udposning på hovedpulsåren tæt ved hjertet. Det krævede ifølge lægerne, at jeg en dag skulle opereres, når udposningen blev 5 centimeter stor. Tankerne om diagnosen var mange og blev forstærket af lægernes uddybning:

– Jeg fik at vide, at hvis udposningen blev for stor, kunne den sprænge, Så ville man måske dø indenfor få minutter, hvis man ikke fik hjælp, forklarer Carina Birkkjær, der følte, at hun nu skulle identificere sig som hjertepatient trods sin unge alder.

Nyt liv med hjertefejl

– Jeg havde meget svært ved, at jeg lige pludselig var blevet hjertepatient. Det var en mærkelig fornemmelse at få at vide, at jeg fejlede noget så alvorligt, uden at jeg kunne mærke det i min krop.

Carina Birkkjær ville egentlig bare gerne have operationen overstået. Men lægerne fortalte hende, at det var bedst at vente så længe som muligt med den store operation, fordi hun er så ung. Carin Birkkjær oplevede at få at vide fra en læge, at hun ikke måtte dyrke kontaktsport, blive gravid eller løfte vægte, mens en anden læge gav beskeden om, at hun skulle leve sit liv, som om Carina Birkkjær var fuldstændig rask.

–  Det var virkelig frustrerende. Jeg har spillet håndbold i 16 år, men efter det lægen fortalte, turde jeg ikke længere. Angsten begyndte at fylde mere og mere for mig.

Den psykologiske byrde med omstillingen og uvisheden gjorde, at Carina Birkkjær havde angstanfald flere gange om måneden det sidste år op til hendes operation.

–  Når jeg sad alene hjemme og begyndte at tænke på sygdommen, så begyndte det at stikke i hjertet, og jeg følte meget ubehag ved brystkassen. Det oplevede jeg tit , og det blev altid værre, når jeg havde drukket alkohol, erindrer Carina Birkkjær.

 

Ringede til Hjertelinjens rådgivere

Carina Birkkjær, der oplevede at være frustreret, forvirret og påvirket af massiv angst, besluttede sig for at ringe til Hjertelinjen, der er Hjerteforeningens rådgivning på telefon 70 25 00 00.

– Jeg tog kontakt til Hjertelinjen, når jeg følte stikken og følte mig utilpas. Det var utrolig beroligende, at kunne snakke med en rådgiver, som jeg følte forstod mig. Nogle gange blev det til korte samtaler, og andre gange blev det til lidt længere. Det hjalp mig til at falde til ro igen, og de beroligede mig med, at der ikke ville ske mig noget, og at lægerne ikke ville lade mig gå hjemme, hvis det var kritisk.

Carina Birkkjærs delte sine følelser og oplevelser med Hjertelinjen, selvom hendes familie ikke vidste, at hun havde haft angstanfald.

– Jeg var bange for deres reaktion. Der var det lettere at tale med en erfaren rådgiver, der vidste en masse om alt, hvad der følger med hjerte-kar-sygdom. Og havde hørt det før.

Siden 2012 har Carina Birkkjær været til kontrol på Skejby Sygehus. Over den tid havde udposningen vokset til 4,9 millimeter.

– 3 millimeter er jo ikke meget, men det var det for mig. I samråd med kirurgerne blev det besluttet, at jeg kunne opereres for udposningen, mens hjerteklapoperationen kunne vente – det takkede jeg ja til.

 

Den store beslutning

Tirsdag den 9. januar 2018 gennemgik Carina Birkkjær en 5 timer lang operation i hjertet, hvor der blev fjernet 8 centimeter af hendes hovedpulsåre og indsat en protese.

Hun husker tydeligt de første dage efter operationen, der blev fulgt op af tre måneders sygemelding.

– De var forfærdelige. Jeg havde så mange smerter og kvalme. Det var en mærkelig følelse, for jeg var vant til at hjælpe folk, og nu var det pludselig mig, der skulle have hjælp til at gå i bad og til at få tøj på. Jeg følte mig så hjælpeløs.

Tankerne om operationens holdbarhed fyldte meget for Carina Birkkjær.

– Jeg kunne ikke lade være med at tænke, om lægerne nu kunne holde det, de have lovet mig. Så jeg havde brug for nogen at snakke med det hele omkring, og om hvordan jeg skulle komme videre.

 

Hjerteforeningen var klar med hjælp

Som medlem af Hjerteforeningen får Carina Birkkjær tilsendt medlemsbladet Hjerteliv fire gange om året. Hun læste efter sin operation om en anden ung pige, som også var blevet opereret i hjerte og tager kontakt til pigen. Pigerne skriver lidt frem og tilbage omkring de forskellige tanker og følelser efter en hjerteoperation.

Hjertelinjen brugte også Carina Birkkjær, efter hun blev opereret.

– De første tre måneder efter operationen havde jeg det meget svært psykisk. Jeg havde svært ved at se, hvordan jeg skulle komme videre i mit liv, og hvordan jeg skulle ligge det bag mig og leve livet. Jeg havde utrolig let til tårer og kunne græde uden grund. Jeg skubbede folk tæt på mig væk fra mig, og levede lidt i min egen boble uden at se nogen venner. Her hjalp det mig rigtig meget med at ringe til Hjertelinjen, som kunne berolige mig med, at det, jeg stod i, var ganske normalt efter en stor operation – også psykisk. Rådgiveren i røret gav mig tro på. at det hele nok skulle falde på plads igen, og at det var en fase, jeg skulle igennem.

Carina Birkkjær og rådgiveren på Hjertelinjen snakkede om det, hun synes var svært i hendes hverdag

– Jeg fik nogle rigtig gode råd med på vej. Fx fik jeg at vide, at jeg stille og roligt skulle prøve at gøre nogle ting, som jeg godt kunne lide at gøre, inden jeg blev opereret. Det gjorde jeg, og jeg fandt vejen gennem det hele, og jeg er nu i fuld gang med arbejde igen, og alt er faldet på plads.

Carina Birkkjær fandt hjælp på Hjerteforeningens hjemmeside

– Hjemmesiden brugte jeg rigtig meget. Jeg har været inde og læse om de forskellige event, man kan komme med til, og hvor man kan møde andre hjertepatienter og -opererede. Jeg har læst artikler omkring andre unge, som er blevet opereret for en hjertesygdom.

 

Ikke lige som alle andre

Netop fællesskabet med andre i hendes situation har Carina Birkkjær haft brug for. Generelt har hun nemlig følt sig ”noget specielt” at have en hjerte-kar-sygdom.

– Især i min alder, for jeg er gang på gang blevet bekræftet, i at det er meget sjældent at se en så ung pige have hjerteproblematik. Alene de seneste tre måneder, hvor jeg er gået til genoptræning, har jeg tydeligt kunne mærkelig en aldersforskel i forhold til de andre patienter, der gik til genoptræning. Derfor har det hjulpet mig at læse om andre unge, som har stået det samme sted som mig.

Carina Birkkjærs liv havde fået et andet element ind, som hun nu skulle lære at leve med.

– Jeg havde det rigtig svært ved, at jeg nu har fået et langt ar lodret gennem brystkassen, men nu har jeg fået det vendt til noget positivt, og når jeg ser mig selv i spejlet siger jeg til mig selv: ”Nu er det i orden derinde”.

– Hver dag priser jeg mig lykkelig over, hvor heldig jeg er

Carina Birkkjær er i dag imponeret over lægernes håndværk.

– Det er et fantastisk stykke arbejde, de har gjort på Skejby, og jeg føler, at min kirurg har reddet mit liv. Min kirurg kunne efter operationen fortælle mig, at det var den rigtige beslutning, jeg havde taget om at blive opereret. Det så nemlig værre ud, end de troede, fortæller en lettet Carina Birkkjær.

Hendes familie er efterfølgende blevet undersøgt, og Carina Birkkjærs far har fået konstateret en udposning på hovedpulsåren også. Den har han nu kontrol over.

– Operationen er den bedste beslutning jeg længe har taget. I dag må jeg indrømme, at jeg endelig har fundet mig selv, og en kæmpe sten er faldet fra min skuldre. Jeg lever nu et liv uden daglige bekymringer og angst.

Der er dog nogle ting Carina Birkkjær skal lære at leve med.

– Jeg kommer ikke til at dyrke kontaktsport igen, og jeg skal tage medicin dagligt. Og så skal jeg i øvrigt være ekstra påpasselig, da det gælder om at passe på min nye protese resten af livet. Som mine forældre siger, så har de fået deres datter tilbage – en glad en af slagsen. Jeg er pisse stolt af mig selv, og af den store beslutning jeg tog. Hver dag priser jeg mig lykkelig over, hvor heldig jeg er, fortæller Carina Birkkjær, der i dag er 24 år.