Den nye bog ”Hvad alle bør vide om mænd” sætter blandt andet fokus på sex, når du eller din partner har hjerte-kar-sygdom. Kom til foredrag hos Hjerteforeningen med forfatteren bag bogen

Har du spørgsmål om krop, kærlighed og sex? Det er helt normalt, at de opstår i løbet af et helt mandeliv – eller i livet med en mand.

 

Nu giver en nyudgivet bog dig svarene. Den hedder ”Hvad alle bør vide om mænd”, og tirsdag den 2. oktober kan du endda komme til foredrag med en af forfatterne bag; læge Jesper Bay-Hansen, der er en af Danmarks førende kliniske sexologer

 

Få praktiske råd

I bogen, som også er skrevet af sexolog og parterapeut Ann-Marlene Henning, kan du læse om, hvordan manden kan passe på sin potens, og hvordan han og partneren kan pleje intimiteten, selv når hjerte-kar-sygdom er blevet en del af parrets liv. Bogen indeholder den nyeste viden på området, er nem at læse og giver dig masser af hands-on-råd til at pleje kærligheden og sexlivet både med og uden sygdom.

 

Bogen indeholder også beskrivelser af, hvordan manden kan gå til lægen med fx manglende lyst eller rejsningsbesvær, information om hvad en potenspille kan – og ikke kan – og svar på, hvorfor bækkenbundsøvelser er vigtige for hjertepatienten. I bogen kan du også læse om, hvordan man inddrager sin partner, hvis man har et seksuelt problem, og du får opskriften på samlivets fem t’er: Tid, tal, tryghed, tillid og tilnærmelser.

 

Undervurdér ikke

– Vi må ikke undervurdere betydningen af nærhed, intimitet og seksualitet som en sundheds- og raskhedsfaktor. Der er helbredsfordele ved seksuel trivsel. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at rådgivning om seksualitet helt naturligt bliver en del af hjerterehabilitering, siger rådgiver og sygeplejerske Marlene Højmark, der er en af Hjerteforeningens eksperter på seksualitet og hjerte-kar-sygdom. Hun er en del af ekspertholdet fra Hjerteforeningen, der løbende holder holder foredrag om seksualitet og hjerte-kar-sygdom.

 

RÅDGIVNING: Kontakt Hjertelinjen på telefonnummer 70 25 00 00  

 

Marlene Højmark fortæller, at 90% af danskerne mellem 16 og 95 år finder det vigtigt at have et godt sexliv, og at mennesker med hjertesygdom i højere grad end baggrundsbefolkningen oplever problemer med sexlivet, svarende til 50% af mændene og cirka 25% af kvinderne. Hjerteforeningen har også denne rapport om emnet.

 

 

Sjældne råd

Til gengæld oplever nogle af de mest udsatte patienter med ondt i sexlivet sjældent at få rådgivning og information herom fra sundhedsprofessionelle.

 

– Som rådgiver i hjerteforeningen oplever jeg, at langt de fleste gerne vil samtalen om seksualitet, siger Marlene Højmark.

 

Hun forklarer, at seksualitet er et mangfoldigt og komplekst fænomen.

 

– Seksualitet er biologisk, psykologisk, socialt og altså også sundhedsfremmende – eller det modsatte. Derfor kan en samtale om intimitet og seksualitet komme vidt omkring og omhandler meget mere end blot potensmedicin. For de fleste er det en enorm lettelse at høre, at de ikke er alene om seksuel mistrivsel, og at der er hjælp at hente og måske også en forklaring på årsagen til deres problemer. Oftest er det spørgsmål om medicin, bivirkninger og fysiologi, der trænger sig på, men ikke sjældent kommer samtalen også til at omhandle mange andre aspekter af seksualiteten, nemlig emner som intimitet, identitet, roller, forventninger, træthed, angst og krop, forklarer Marlene Højmark.

 

FOREDRAG: Praktisk information

Emne: ”Hvad alle bør vide om seksualitet og hjertesygdom”

Foredragsholder: Jesper Bay-Hansen

Adresse: Hjerteforeningen, Vognmagergade 7, 3. sal i København K.

Tidspunkt: Tirsdag 2. oktober kl. 16.30 til 18.30

Tilmelding: Du skal tilmelde dig her for at deltage

Pris: Det er gratis at deltage

Publikum: Foredraget henvender sig til mennesker med hjerte-kar-sygdom og deres pårørende.

 

LÆS MERE: Bogen ”Hvad alle bør vide om mænd. Pik, potens og parforhold” på Lindhardt og Ringhofs hjemmeside.