Ny forskning viser, at amerikanske soldater, som har været udsendt til Irak og Afghanistan og derfra pådraget sig alvorlige krigsskader og posttraumatisk stresssyndrom, har større risiko for at få forhøjet blodtryk og dermed hjerte-kar-problemer. Vi skal være meget opmærksomme på vores soldaters senfølger, råder forskningschef

Vi passer på hinanden

Lad os passe på hinanden ved at følge myndighedernes anbefalinger under coronakrisen. Læs om de generelle anbefalinger på coronasmitte.dk og om anbefalinger for hjertesygdom og coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Tak!

Fjendens hidsige geværskud og bragende bombenedslag få meter væk kan ikke kun give soldater fysiske handicap, men også et liv med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Livet efter udsendelsen er på den måde hårdt for krop og sjæl. Måske mere end man har troet førhen, viser ny forskning nu.

 

Amerikanske forskere har undersøgt over 3.800 amerikanske udsendtes blodtryk. Det viser sig, at de udsendtes PTSD og alvorlige krigsskader kan have alvorlig betydning for blodtrykket, som ofte var forhøjet. Og det kan være livstruende. Hvert år dør således 9,4 millioner borgere verden over af komplikationer forårsaget af forhøjet blodtryk, som 1 ud af 5 voksne lider af.

 

En artikel fra American Heart Association udgivet i forskningstidsskriftet ”Hypertension” beskriver effekten af alvorlige krigsskader og PTSD på udviklingen af forhøjet blodtryk.

 

– Både krigsskader og PTSD er tidligere blevet forbundet med forhøjet blodtryk. Forskerne peger på, at det forhøjede blodtryk kan blive direkte påvirke af den udsendtes udvikling af PTSD. Så det nye i denne artikel er, at man undersøger, om begge faktorer er individuelle risikofaktorer – altså uafhængige af hinanden – for forhøjet blodtryk, hvilket det ser ud til, forklarer Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason.

 

– Studiet er bestemt relevant, fordi det også berører teorien om, at hypertension også kan være en psykosomatisk sygdom. Ved psykosomatiske lidelser kan der opstå fysiske symptomer, selvom der ikke er nogen medicinsk tilstand, der kan føre til disse symptomer. Det er et område, som der er forsket i, men har vist svingende resultater. Jeg ser dog al mulig grundt til, at vi fra både faglig og politisk side er meget opmærksomme på, at soldaternes liv, krop og psyke efter udsendelse – om de kommer fra Amerika eller Danmark – er stærkt påvirket af deres tjeneste for landet. Også når det kommer til senfølger for deres hjerte og blodtryk, siger Gunnar Gislason.