Salget af cigaretter i Danmark stiger for tredje år i træk efter knap 10 års foregående fald. Vi kender opskriften, og nu må der handles, siger Hjerteforeningen om, hvad der kan stoppe rygningens udbredelse

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

For tredje år i træk sælges der stadig flere cigaretter. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, oplyser tv2.dk (se video). I 2017 blev der således langet 359 millioner flere cigaretter over salgsdisken end året før. I alt blev der solgt 6.133 millioner cigaretter. Dermed steg salget med 6,2 procent. Det er en markant stigning og får Danmark tilbage på niveauet fra 2013.

 

LÆS OGSÅ: Analysen “Hver dag begynder 40 unge at ryge” fra Statens Institut for Folkesundhed

 

– Det er en stærkt bekymrende udvikling, vi endnu en gang får bekræftet, siger seniorkonsulent i Hjerteforeningens Forebyggelsesafdeling, Mads Lind.

 

Han mener, at tallene peger på, at indsatsen overfor tobak i Danmark er helt utilstrækkelig.

 

– Tobak er uhyggeligt afhængighedsskabende og hver anden ryger dør af rygningen. De nye tal viser med al tydelighed, at vi i Danmark bliver nødt til at bruge alle de midler der er til rådighed, hvis udviklingen skal vendes.

 

Gør noget – nu

Andelen af børn og unge, der ryger, stiger – og det på trods af at regeringens ambition om, at Danmark i 2030 skal have den første røgfri generation. Mads Lind peger på, hvad der kan gøres for at indfri ambitionen.

 

– Langt højere priser, neutrale pakker, som skal gemmes væk bag disken og så skal vi styrke rekrutteringen til rygestop, så 5 gange så mange får hjælp til at holde op i forhold til nu. Det kræver en prioritering og politisk beslutsomhed.

 

Et notat fra Sundhedsministeriet viser ifølge tv2.dk, at hver dag begynder 40 børn og unge under 18 år at ryge i Danmark. Hvis der derfor ikke sker noget, så er konklusionen klar, mener Mads Lind.

 

– Alt andet er svigt overfor den største årsag til sygdomme i Danmark og til ulighed i, hvem som bliver syge. Vi kender opskriften, og nu må der handles, siger han.

 

I flere europæiske lande har man valgt at gemme tobakken væk under disken eller lavet neutrale cigaretpakker, bl.a. i Irland, Finland, Island, Norge og England. Det har medført, at færre børn ryger og køber cigaretter.