Flere studier viser en klar sammenhæng mellem mental sundhed, sociale relationer og risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Derfor har Hjerteforeningen og den sociale bevægelse Fucking Flink taget initiativ til et nyt tiltag, der skal bringe danskerne tættere på hinanden

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

I maj måned opfordrer Hjerteforeningen og den sociale bevægelse Fucking Flink danskerne til at komme lidt tættere på hinanden ved at invitere naboen på en gåtur.

 

Initiativet hedder ”HEJ NABO! – gang i nabolaget”

 

Et godt naboskab er en hjertesag, fordi gode naboer er med til at gøre os trygge, der hvor vi bor. Og så kan gode naboer være en vigtig resurse til at få hverdagen til at hænge sammen. Studier viser, at vi fremmer vores mentale sundhed, når vi hjælper andre. Og god mental sundhed, og sociale relationer, er vigtige for den fysiske sundhed – også hjertet. Eksempelvis viser et studie fra 2016 publiceret i det videnskabelige tidsskrift “British Medical Journal”, at social isolation og ensomhed er en risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdom.

 

– Der kan være mange situationer i hverdagen, hvor det er mere oplagt at banke på hos naboen, end at ringe til en ven. Og hvis vi i forvejen kender hinanden, er det ikke så svært at bede om eller tilbyde hjælp, siger seniorkonsulent i Hjerteforeningens Forebyggelsesafdeling, Anne Sofie Bæk-Sørensen.

 

– Det bedste ved at gå tur med et andet menneske er, at man får talt sammen – og ofte får sagt eller hørt ting, som det ikke er helt så nemt at sige eller lytte til, når man sidder overfor hinanden. Når man går tur bliver stemningen let og fortrolig. Det er en del af gåturens magi. (Citatet er taget fra bogen ‘Gå tur’ af Anna Skyggebjerg)

 

Og det er netop gåturens magi, som Hjerteforeningen og Fucking Flink i maj vil sprede ud over hele Danmark. Det eneste man skal gøre, er, at gribe traveskoene, tage en eller flere naboer under armen – og måske hunden i snor – og organisere en fælles gåtur i nabolaget.

 

For at gøre det nemt, har vi i Hjerteforeningens gå-app ‘Min gå-app’ lavet nogle enkle udfordringer og en samtale-menu, som kan få dialogen i gang.

 

– Med vores nabo-indsats håber vi, at endnu flere danskere mærker, hvor givende det er at gøre noget godt for hinanden fx som naboer. Og så håber vi selvfølgelig også, at folk får øjnene op for, hvor vigtige sociale relationer generelt er for vores sundhed – mentalt såvel som fysisk, siger seniorkonsulent i Hjerteforeningens Forebyggelsesafdeling, Anne Sofie Bæk-Sørensen.

 

GUIDE: Sådan er du med i Hej Nabo!

Det er helt simpelt at være med i Hej Nabo! Det kræver kun tre små trin:

  1. Find ud af, hvem du vil invitere med på en gåtur. Din opgang, hele nabolaget eller måske bare de nærmeste naboer?
  2. Læg en god rute rundt i nabolaget. Måske forbi dine yndlingssteder
  3. Find en dag, et tidspunkt og et sted, hvor I mødes Hjerteforeningen og Fucking Flink håber, at mange har lyst til at tage udfordringen op i ’Min gå-app’ og fortælle om deres oplevelser på www.idoflink.dk.