En dansk udviklet ultralydsteknik sikrer færre forkerte nålestik på hospitalet. Takket være ultralydsskanning kan læger og sygeplejerske ramme rigtigt med nålen første gang, de stikker. Meget relevant for hjertepatienter, lyder det fra professor som har været med til at udvikle metoden

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Av! Sådan tænker og føler de fleste mennesker, når det kommer til nålestik. Desværre viser det sig yderst berettiget. Eksperter som skal anlægge drop på børn under 3 år kan ikke anlægge drop i 1 ud af 5 børn hvis de ”kun” må bruge 4 forsøg.

Det er de dystre resultater af en undersøgelse, som professor Erik Sloth har stået i spidsen for. Med ultralydsmetoden, der præcist viser nålespidsen fra start til slut, lykkedes det at placere nålen i 100% at tilfældene.

Ifølge Erik Sloth går nålestikket godt i 99 ud af 100 tilfælde, når man har lært sig teknikken, der kaldes ”Dynamic Needle Tip Positioning” (DNTP). Det fortæller Erik Sloth til DR.  

Gavner også hjertepatienter
Men er det godt til hjertepatienter også, Erik Sloth?

– Yes. Metoden er så nem, at vi ser den som en basal kompetence hos alle sundhedsarbejdere, der begiver sig ud i at anlægge drop, og det er der rigtig mange, der gør, siger han til hjerteforeningen.dk

På lidt længere sigt kan patienterne ifølge Erik Sloth rutinemæssigt forsynes med et kateter på overarmen, som kan benyttes i mange uger, og som kan anlægges hvor som helst patienten befinder sig. Disse katetre har et enormt potentiale for fx hjemmebehandling med antibiotika, vurderer Erik Sloth.

– Metoden er yderst relevant for patienter i alle aldersgrupper, og Erik Sloth forventer, at metoden bliver standard, når der skal føres en nål ind i en pulsåre, fx som man gør ved en kontrastundersøgelse af kranspulsåre (KAG).