Kun 17 procent af danskerne skriver testamente, og det er for få. Det mener en lang række velgørende organisationer, der nu er gået sammen om at bryde tabuet og få flere til at tage stilling.

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

De færreste af os kan lide tanken om, at vi en dag skal dø, og næsten lige så få bryder sig om at diskutere privatøkonomi med omverdenen. Derfor er det også de færreste, der får taget stilling til arv og testamentering, og i følge analyseorganisationen YouGov skriver bare 17 procent af danskerne testamente. Det er for få, mener en lang række velgørende organisationer, der nu går sammen for at bryde tabuet.

– De fleste danskere ville have glæde af at skrive testamente, men mange ved ikke, at de har brug for det. Når vi skriver testamente, får vi mulighed for at få indflydelse på, hvordan vores arv skal fordeles, og det giver også mulighed for at videreføre de økonomiske og moralske værdier, der har betydet noget i livet. Men testamentering kan være et svært emne at tale om, og det er meget få, der får lagt en plan. Det vil vi rigtig gerne hjælpe med at ændre gennem oplysning og inspiration, siger Ann Marie Panduro, der er chefjurist i Hjerteforeningen og styregruppeformand i det helt nye samarbejde, Det Gode Testamente.

 

LÆS: Historien om Hardy Lynge Hartsø, der testamenterer til Hjerteforeningen (link til Hjerteforeningens medlemsblad)

 

Vil genspejle den store opbakning til velgørenhed

Initiativet er et samarbejde mellem 31 velgørende organisationer i Danmark – herunder Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Folkekirkens Nødhjælp og Dyrenes Beskyttelse. I fællesskab lancerer de nu hjemmesiden detgodetestamente.dk, der sammen med en række nationale oplysningskampagner og gratis juridisk rådgivning skal klæde danskerne på til at tage stilling og give noget godt videre.

Formålet med initiativet er blandt andet at oplyse danskerne om det relevante i at nedfælde en sidste vilje, og at slå fast, at testamentering hverken er dyrt eller besværligt.

Samtidig håber organisationerne bag Det Gode Testamente, at indsatsen vil øge danskeres kendskab og lyst til at skrive velgørende formål ind i deres i testamente – og dermed genspejle den store opbakning til velgørenhed, som generelt kendetegner befolkningen.

– Danskerne er et generøst folkefærd og er generelt rigtig gode til at støtte velgørende formål. Men det er ganske få, der vælger at skrive en velgørende organisation ind i deres testamente. Vi oplever faktisk ikke, at viljen mangler, men at der simpelthen ikke er opmærksomhed på, at det er en mulighed. Med initiativet ønsker vi derfor også at skabe overblik over mulighederne, og gøre opmærksom på, at støtten virkelig gør en forskel, siger Ann Marie Panduro.

YouGov anslår, at under 2 procent af danskerne betænker velgørenhed i deres testamente. Til sammenligning viser analysefirmaet AIM Creates Imageanalyse 2017, at over 80 procent af danskerne det seneste år har doneret et beløb til velgørende organisationer i forbindelse med indsamlinger og lignende. Donationer til de velgørende organisationer bag initiativet går blandt andet til udsatte børn, naturbevarelse, dyrevelfærd og bekæmpelse af fattigdom og sygdom.

Analyseinstituttet YouGov’s data er indsamlet, så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18-74 år. Data er indsamlet i perioden 2. juni til 14. juni 2017. I alt er der gennemført 2.018 interview.

 

SE MERE: Besøg detgodetestamente.dk