1. februar startede Oscar Tøttrup Pedersen som frivillig i Hjerteforeningen i København V. I dag er han bestyrelsesmedlem, står for lokalafdelingens aktiviteter på blandt andet Facebook, organiserer arrangementer og drømmer stort på foreningens vegne

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Oscar Tøttrup Pedersen siger ikke, at det er 22-årige friske kræfter, der skal fokuseres på i rekruttering af frivillige til Hjerteforeningen. Men …

– Jeg kan se en udfordring ved, at gennemsnitsalderen er et godt stykke oppe i årene. Der skal yngre kræfter ind i Hjerteforeningen, så de kan bidrage med noget andet og noget mere. Og jeg kan godt lide en udfordring.

Den sidste sætning siger Oscar Tøttrup Pedersen med et grin. For selv om han med sine 22 år og blot få måneders erfaring med frivilligt- og bestyrelsesarbejde i en organisation er både ny og i undertal, så ved han, hvilken vej han selv synes, Hjerte-foreningen bør gå i fremtiden. Og den vil han gerne arbejde for.

– I den 2020-plan, som Hjerteforeningen har udarbejdet, hedder det, at man på landsplan gerne vil have 10.000 frivillige. Lige nu har vi 4.000 (nyeste tal er 6.000, red.) frivillige, så der skal virkelig ske noget. En nytænkning, hvor man får folk ind, der kigger på foreningen på en helt ny måde, og som organiserer arrangementer, der rammer en bredere målgruppe. På den måde får vi frivillige ind, som ellers ikke var blevet draget af Hjerteforeningen, tænker jeg.

 

Vil skabe opmærksomhed

Oscar Tøttrup Pedersen har allerede sat sit præg på den lokale forening, der ifølge ham er begyndt at fokusere på rekruttering af yngre kræfter.

– Vi prøver at nå ud til en lidt bredere målgruppe. Altså, ikke kun folk med en hjertesygdom, men prøver også at skabe en forebyggende effekt for alle andre, fordi … fakta er jo, at rigtig mange rammes af diverse sygdomme, og bare det at spise sundt, er der rigtig mange – også unge og yngre mennesker – der har problemer med. Så hvis vi kunne få deres opmærksomhed og hive dem ind i Hjerteforeningen, måske bare for en kort stund – det er noget, jeg brænder for.

Helt konkret arbejder han og lokal-forening København V allerede på en lidt anderledes aktivitet sammen med Hjerteforeningen Frederiksberg: En ”happening”, der involverer sang, synlighed og oppustelige røde hjerter midt i myldretiden.

– Tanken er så, at folk stopper op, optager det på deres telefoner og deler det på de sociale medier. Der har selvfølgelig været nogle, der har spurgt, hvor relevant det er for Hjerteforeningen – det er jo ikke et hjerte-lunge-redning-arrangement. Men jeg synes, at for at vi kan lave hjerte-lunge-redning-arrangementer, hvor der kommer en masse mennesker, så er vi nødt til at gøre opmærksom på Hjerteforeningen. Det gør vi med sådan en aktivitet, hvor folk lægger billeder op på deres sociale medier. Vi skaber noget buzz – opmærksomhed – og får folk til at stoppe op. Det er, tror jeg, i virkeligheden det, som Hjerteforeningen har brug for, siger Oscar Tøttrup Pedersen, som selv er kommet ind i Hjerteforeningen ved lidt af et tilfælde. Hverken han eller hans familie er knyttet til foreningen på grund af sygdom eller interesse. Faktisk husker Oscar Tøttrup Pedersen ikke, at Hjerte-foreningen nogensinde er blevet nævnt i hans barndomshjem – Røde Kors, Kræftens Bekæmpelse og andre velgørende organisationer, ja. Men ikke Hjerte¬foreningen.

 

Engagementet vokser

Efter at have taget lidt tilløb til frivilligt arbejde, reagerede Oscar Tøttrup Pedersen på et opslag på frivilligjob.dk. Jobbet med nogle timers frivillig Facebook- og kommunikationsindsats for Hjerteforeningen København V gav mening at søge, og siden er engagementet kun vokset.

– Som det hele skrider frem, tror jeg, at jeg bliver mere en strategi-, idé- eller konceptperson – på sigt gerne på et højere plan end lokalt. Om det er i københavnsområdet, eller om jeg kan bidrage med noget på landsplan, det ved jeg ikke. Men jeg kan mærke, at jeg trækker mig selv i den retning.

Engagementet, de store ambitioner og de mange nye idéer er der i store træk blevet taget vel imod i lokalforeningen.

– Hvis vi tager udgangspunkt i en person, der måske har været medlem af Hjerteforeningen i 10 år, og så kommer der en, der gerne vil ryste lidt rundt på det hele, så tror jeg godt, at de kan føle, at der sker mange forandringer. På den anden side er der og-så nogle lidt yngre, der sidder og tænker ”Det er lige, hvad vi har brug for”. Jeg tror, der er rigtig mange, der deler den tanke. Men jeg kunne godt forestille mig – uden at vide det – at Hjerteforeningen var lidt splittet på den front.

 

Plads til alle

Splittelse eller ej – Oscar Tøttrup Pedersen beskriver Hjerteforeningen som et sted med plads til alle, og hvor alle input, idéer og forslag til arrangementer bliver mødt med lydhørhed og respekt.

– Jeg oplever en forening, der har nogle rigtig gode værdier og en forening, jeg kan spejle mig i. Jeg kan godt lide, at der er plads til alle. Det har vi også talt meget om i vores lokalforening, det der med at man bidrager på hver sin måde, siger han og tilføjer:

– Jeg synes, at Hjerteforeningen har en charme over sig. Den kunne blive til noget rigtig godt, noget rigtig stort. Og jeg tror, at det også er det, der tiltaler mig.

 

Artiklen har været offentliggjort i Hjertenyt nr. 3, 2017