Hjertesyge er generelt mere modtagelige for influenza og kan risikere at blive hårdere ramt. Derfor er det vigtigt at forebygge med influenzavaccination

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Hver 3. af os 5,7 millioner danskere lider ifølge Sundhedsstyrelsen af kronisk sygdom. For særligt denne gruppe kan vinterhalvåret være mere udfordrende end årets resterende måneder. For som kronisk syg er der langt større risiko for, at en almindelig influenza udvikler sig til alvorlig sygdom.

Alligevel er der mange med kroniske lungesygdomme, diabetes eller hjerte-kar-sygdomme, der ikke benytter sig af det tilbud om gratis influenzavaccine, som er den bedste måde at beskytte sig mod influenza.

I 2015/16 var det kun 104.400 kronisk syge på landsplan, der takkede ja til vaccinen, viser tal fra Statens Seruminstitut. Bare to år tidligere var tallet oppe på 113.604. Nu er tallet oppe på 108.315 danskere.

Forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason, siger:
– Hjertesyge er generelt mere modtagelige for influenza og kan risikere at blive hårdere ramt på grund af underliggende hjertesygdom og få komplikationer, fx lungebetændelse. Derfor er det vigtigt at forebygge med influenzavaccination, siger Gunnar Gislason.

Gratis året ud
Meget tyder på, at mange med kroniske sygdomme ikke opfatter sig selv som mere udsatte for at blive syg af influenza.

64 procent svarer i en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at de mener, de har lille eller ingen risiko for at blive syg af influenza. 59 procent mener, at risikoen for overhovedet at få influenza er lille.

Folk med særlig stor risiko for at blive syg af influenza kan frem til 31. december blive gratis vaccineret mod influenza. Risikogrupperne er folk med kroniske sygdomme, personer over 65 år og gravide. Gravide kan dog blive vaccineret frem til d. 28. februar 2017.

 

Sygesikringstilskud til vaccination mod lungebetændelse

Statens Serum Institut udgav i 2014 publikationen ”Pneumokokvaccination uden for børnevaccinationsprogrammet i Danmark”

Det fremgår bl.a. af publikationen, at patienter med kronisk hjertesygdom har 3-7 gange forhøjet risiko for invasiv pneumokoksygdom.

Sundhedsstyrelsen har på den baggrund valgt at yde sygesikringstilskud til vaccination mod pneumokoksygdom (lungebetændelse, meningitis og blodforgiftning) til bl.a. denne gruppe af patienter (personer under 18 år og personer over 65 år med hjerteinsufficiens).

Yderligere information herom kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

FAKTA: Om Influenza

Ca. hvert 2.-3. år er der influenzaepidemier i Danmark, der gør rigtig mange danskere syge. Det betyder en markant stigning i antallet af hospitalsindlæggelser og i dødeligheden i befolkningen.
Mellem 1.000 og 2.000 personer dør hvert år på grund af influenza.

Er man kronisk syg, 65 år eller derover, eller er man gravid efter 12. uge, har man større risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor disse risikogrupper vaccination mod influenza.

Derudover kan også førtidspensionister blive vaccineret gratis. Vaccinationen er gratis fra 1. oktober og året ud. Gravide kan dog få vaccinen frem til 28. februar 2018, det samme kan personer med immundefekt.

 

Sådan beskytter du dig selv og andre:

  • Undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge.
  • Bliv hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg.
  • Undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet et engangslommetørklæde eller til nød ærmet.
  • Vask dine hænder hyppigt med vand og sæbe – især efter at du har hostet, nyst eller pudset næse. Håndsprit (70-85 %) kan også bruges og bør foretrækkes, hvis det er tilgængeligt.
  • Undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund uden forudgående håndvask. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne.
  • Sørg for at holde fælles ting og overflader rene ved almindelig rengøring.