Forskning fra Aarhus Universitet kaster nyt lys over, hvordan kroppen omsætter dårligt kolesterol. Opdagelsen kan føre til ny og potentielt mere effektiv medicin

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Forhøjet niveau af det dårlige LDL-kolesterol øger risikoen for tidlig død af blodprop i hjertet, og behovet for medicin, der hjælper kroppen til at fjerne det fra blodet, er stort.

 

Det skriver Aarhus Universitet i pressemeddelelse.

 

Over 600.000 danskere er i behandling med kolesterolsænkende medicin. 98 pct. af dem bliver behandlet med statiner, som bremser kroppens egen produktion af kolesterol, så kolesteroltallet falder. Dog medfører statiner også, at kroppen danner mere af et skadeligt protein – det såkaldte PCSK9 – der modarbejder statinernes effekt. Nu har ny forskning fra Aarhus Universitet afdækket, på hvilken måde PCSK9 nedbryder LDL-receptorer, som er et slags modtagemolekyle, der optager det dårlige LDL-kolesterol i fra blodet i leveren.

 

Opdagelsen gør det muligt at udvikle potentielt mere effektiv og også billigere PCSK9-hæmmende medicin, som er det nye håb inden for kolesterolbehandling.

 

– Statiner redder mange menneskeliv hvert år, men medicinen har den uheldige konsekvens, at levercellerne begynder at lave mere PSCK9. Vi har nu afdækket, hvordan PCSK9 fanges af specifikke molekyler i leveren kaldet heparan sulfate proteoglykaner (HSPG), hvilket efterfølgende leder til nedbrydningen af LDL-receptoren. Konsekvensen er mindre LDL-receptor i leveren, højere LDL-kolesterol i blodet og øget risiko for en blodprop i hjertet. Hvis den proces hæmmes, beskyttes LDL-receptoren fra nedbrydning, og kolesterolmængden i blodet falder, fortæller en af forskerne bag resultatet Camilla Gustafsen, adjunkt på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

 

Med opdagelsen har forskerne leveret en brik, der har manglet i puslespillet for at forstå PCSK9, og det åbner op for udviklingen en ny type medicin, der potentielt kan virke langt bedre end statiner.

Forskningsresultatet er netop blevet offentliggjort i det internationale, videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

 

Hjerteforeningen glæder sig til resultater af test

På baggrund af den nye viden om PCSK9 er de aarhusianske forskere gået i gang med at udvikle ny medicin, der nu er klar til de første tests på patienter. Medicinen skal først igennem omfattende tests og kan tidligst tilbydes patienter om 5 år.

 

– Udviklingen af PCSK9-hæmmere er en af de største biomedicinske succeshistorier i nyere tid, og det er gået enormt stærkt med at få grundforskning omsat til medicin takket være intens forskning i hele verden. Men der er stadig sider af PCSK9-proteinet, som vi ikke har forstået til bunds. Den nye opdagelse viser, at der er potentiale for at skabe mere effektive PCSK9-hæmmere, end der findes i dag, og til en lavere pris, så det bliver tilgængeligt for mange flere på linje med statiner, siger en anden af hovedkræfterne bag forskningsprojektet Simon Glerup, der er lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

 

– På grund af høje omkostninger tilbydes PCSK9-hæmmere kun til patienter, der har særlig høj risiko, samt dem, som ikke har gavn af eller ikke tåler statiner. Udvikling af mere effektive og billigere PCSK9-hæmmere, vil betyde at denne nye type medicin bliver tilgængeligt for flere patienter end er tilfælde i dag. Vi glæder os derfor til resultaterne af testene af den nye medicin på de første patienter, siger Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen.

 

Forskningen er støttet af Hjerteforeningen.