For Johnny Olsen fra Salling ved Skive har det været afgørende for hans efterbehandling af en hjertesygdom at deltage i rehabilitering ’på distancen’

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

I første omgang takkede Johnny Olsen nej, da han blev tilbudt deltagelse i et telerehabiliteringsprojektet Future Patient. Han havde nok i at skulle kapere, at han var blevet syg med hjertesvigt – en sygdom, som krævede, at den 49-årige brødbager var sygemeldt i to måneder, fik medicin, lagde sin kost om og begyndte at motionere.

– Det var ti år siden, jeg sidst havde haft en sygedag fra mit arbejde, så det var en stor omvæltning, husker Johnny Olsen.

Diagnosen fik han i februar efter mange måneder med symptomer. ”Men det går jo nok over”, havde han – måske lidt typisk for mænd, som han siger i dag – tænkt og derfor blot ladet tiden gå. Men åndenød, hoste og træthed tog til, og til sidst var han alligevel gået til lægen.

Han blev indlagt på Viborg Sygehus og herefter sygemeldt og tilmeldt rehabilitering. Og det var altså i den sammenhæng, at teleprojektet Future Patient dukkede op. I første omgang kunne Johnny Olsen ikke overskue at forholde sig til andet end sin nye tilværelse som hjertepatient.

– Jeg havde egentlig nok i min egen sygdom og skulle lige bearbejde det hele psykisk. Er det noget jeg dør af hurtigt? Er det noget, jeg kan leve med? Der var mange spørgsmål. Det kommer til at fylde meget i ens hverdag, fordi der er mange ting, man skal ændre.

Opbakning er motiverende

Men under et kontrolbesøg på Viborg Sygehus fik han flere informationer om Future Patient, og her viste det sig, at hans deltagelse i projektet kunne gavne ham. 1. marts blev han derfor udstyret med en iPad og diverse måleenheder, som var nemme at sætte til og logge på.

– Og jeg er altså ikke helt vildt god til IT, men det her var intet problem!, forsikrer Johnny Olsen med et grin.

Siden har han dagligt gjort følgende: gået på vægten, målt blodtryk og puls, registreret sin søvn og talt sine skridt, som han har sat til at skulle være minimum 10.000 om dagen. Det betyder gåture på omkring fem kilometer i sol såvel som regn – ture, han aldrig var kommet ud på, var det ikke for hans deltagelse i projektet.

Nu taster han nemlig dagligt sine antal skridt ind i programmet, og jævnligt bliver det kvitteret for med et ’Rigtig godt gået, Johnny!’, ’Klap dig selv på skulderen!’ eller ’Bliv endelig ved’ fra projektsygeplejersken via iPad’en.

– Det er dét, der motiverer mig! Ellers var jeg ikke kommet ud at gå de dage, det regner. Så var jeg kommet med undskyldninger. Men det, at der sidder nogen og følger med – det motiverer.

Johnny Olsen understreger, at han ikke føler sig overvåget, selv om al hans aktivitet bliver fulgt nøje fra sidelinjen. Han oplever, at tallene bliver brugt som forberedelse til hans kontrolbesøg på sundhedshuset, hvor sundhedspersonalet gennemgår hans tal sammen med ham.

– Det betyder rigtig meget, at man ikke er overladt til sig selv. De følger jo med, kan jeg se.

Holder selv øje

Johnny Olsen har ellers ingen problemer med at holde styr på tal og tastninger selv. Han synes, det er meget overskueligt, fordi han kan holde øje med sin kurve og se, om det går den rigtige vej. Hvis der er udsving, holder han først ekstra godt øje, og ellers kontakter han hjerteambulatoriet, projektsygeplejersken – eller it-support, hvis en af enhederne driller. Nemt og ligetil. Faktisk er ordningen så ligetil, at Johnny Olsen ikke rigtigt kan nævne nogle ulemper ved den.

– Nej, ikke sådan lige. Jeg er godt nok glad for, at jeg sagde ja til at deltage i det her projekt og er overrasket over, hvor meget, det har hjulpet mig. At jeg kan blive så motiveret, siger Johnny Olsen, som bestemt tror, at han vil og kan holde fast i den nye sunde livsstil, når hans deltagelse i Future Patient slutter om seks måneder.

Johnny Olsen er tilbage på sin arbejdsplads fem timer dagligt og håber, at han på sigt kan komme tilbage på fuld tid.

Læs mere om projektet “Future Patient” her

 

OM FUTURE PATIENT
Parter i projektet er Randers Sundhedscenter, Skive Sundhedscenter, Viborg Sundhedscenter, Hjerteafdelingen & Hjerteambulatoriet, Regionshospitalet Viborg og Skive, Hjerteforeningen, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, Institut for Datalogi, Aalborg Universitet (AAU), CIMT, Odense Universitetshospital, Laboratoriet for Velfærdsteknologi, SMI, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU.

Projektet Future Patient løber frem til januar 2019 og forventes at involvere 140 patienter.

Forskningsprojektet er finansieret med 10 mio. kr. fra en bevilling fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, 503.110 kr. fra AAU, 140.000 kr. fra Viewcare og medfinansiering i form af arbejdstimer fra alle parter i projektet.