Rebecca på 14 år fortæller om at have to søstre med medfødte hjertefejl

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Artiklen er udgivet den 28. april 2017 på www.hjerteforeningen.dk/soeskende, der er en hjemmeside specielt til dig, der har en bror eller søster med hjerte-kar-sygdom
Læs mange flere historier som denne her

 

Hvor mange har hjertefejl hjemme hos dig?

– Jeg har en søster med en alvorlig hjertefejl, og så har min anden søster og jeg selv en lille hjertefejl, der ikke betyder så meget – det er sådan en, mange kan have, uden nogensinde at opdage den.

Min søster er opereret fem gange, og hun har en pacemaker i maven, for da hun var mindre, fik hun hjertestop ret tit: Hun har haft over 20 hjertestop.

Hvad er det sværeste for dig ved at have en søster med en alvorlig hjertefejl?

– Det sværeste, det er nok, når hun skal ind og opereres, for så kommer bekymringen om, om det går godt eller ej.

Hvem snakker du med om dine bekymringer?

– Jeg snakker med min mor og min far og min søster. Nogle gange trækker jeg mig også bare lidt tilbage og tænker over det.

Har dine klassekammerater også hjulpet dig?

– De har jo prøvet at hjælpe, men de kan ikke hjælpe 100 procent, for de ved jo ikke, hvordan det er.

Er det en hjælp for dig at være med på søskendeweekend?

– Ja det er det helt sikkert, for vi får mulighed for at snakke med hinanden om, hvordan det er at have en søskende med hjertefejl. Altså vi behøver ikke at forklare så meget, for vi ved alle sammen, hvordan det er – det er en stor lettelse.

Hvad er dit bedste råd til andre søskende?

– Hvis du er bange, er det en god idé at gå til nogle, der kan forklare dig tingene. Og at tage med til arrangementerne med andre hjertebarnsfamilier, for så får du tankerne væk fra det svære.