Overlevelsen efter operation for medfødt hjertesygdom i Danmark nærmer sig 100 %. Det viser et dansk studie, som beskriver udviklingen på området de seneste 39 år

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har undersøgt data fra registre for at beskrive behandlingen af knap 9000 patienter, der i perioden 1976-2015 tilsammen har gennemgået omkring 12.000 hjerteoperationer og knap 2000 kateterbaserede behandlinger.

Studiet viser, at både 30 dages overlevelse og 10 års overlevelse er bedret markant, således at den tidlige overlevelse i dag er meget tæt på 100 %, og 10 års overlevelse er 93 %. Desværre er langtidsoverlevelsen fortsat nedsat, når man sammenligner med den danske baggrundsbefolkning.

Glædelige perspektiver

Desuden viser undersøgelsen, at der er sket en markant udvikling, således at børnene i dag typisk er yngre, når de får deres første behandling, og der er flere for tidligt fødte børn, som behandles for medfødt hjertesygdom. Samtidigt behandles flere og flere af de hjertesyge børn med mere skånsomme kateterbaserede behandlinger frem for åben hjertekirurgi.

– Det er en fantastisk flot udvikling, som studiet fra Aarhus dokumenterer, og det giver nogle glædelige perspektiver for hjertebørn og det liv, de kan leve, siger administrerende direktør i Hjerteforeningen, Kim Høgh.

– En ting er overlevelsen efter operation, og her viser studiet imponerende tal. Næste skridt må være, at hjertebørnene kan leve så normalt som muligt med deres medfødte hjertesygdom. Med de voksende muligheder for skånsomme indgreb øges chancerne for et godt liv. Det en meget positiv udvikling, som virkelig er værd at glædes over, siger Kim Høgh.

Unikke danske registre

Resultaterne viser, at der er sket en fantastisk udvikling af behandlingen over næsten fire årtier, og også at de meget komplette danske registre, der gør det muligt at følge patienter over længere tid, er helt unikke for de nordiske lande.

– Kombinationen af det danske sundhedssystem med lige adgang til behandling og de nationale danske registre, som gør det muligt at beskrive denne behandling, er noget ganske særligt, som vi kan være stolte af, men også skal huske at værne om, siger læge Signe Holm Larsen, som har lavet studiet.

I dag er børnehjertekirurgi i Danmark centraliseret på Rigshospitalet, men frem til oktober 2016 blev der også foretaget børnehjerteoperationer på Aarhus Universitetshospital. Højt specialiseret undersøgelse og behandling før og efter operation foregår stadig på Aarhus Universitetshospital.