Mennesker, der er undervægtige, kan også døje med forhøjet kolesterol og risiko for hjerte-kar-sygdomme. Hvordan sænker man sit kolesteroltal uden at tabe sig yderligere?

God læselyst!

Vi er glade for, at du læser denne artikel. Den er over 2 år gammel, hvilket kan betyde, at der er enkelte faktuelle detaljer, som kan være ændret, siden artiklen blev skrevet. Du er altid velkommen til at skrive til madslo@hjerteforeningen.dk, hvis du har kommentarer. På forhånd tak.

Ofte handler sundhedsdebatten om problemer med overvægt og den markant forøgede risiko for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, når vægten viser for meget. Men det kan være lige så plagsomt at være for tynd og have svært ved at tage på i vægt, når man samtidig døjer med forhøjet kolesterol. For en slank krop er ikke altid garanti for sundhed: Kolesteroltallet kan godt være højt, selv om vægten er lav. Dette kan skyldes arv eller usund livsstil, og det kan være en ganske stor udfordring at yde en indsats for at sænke kolesteroltallet, hvis man samtidig skal sikre, at man ikke taber sig yderligere.

– Det går ikke blot at skære det usunde mættede fedt væk fra kosten. Man er nødt til at erstatte usundt fedt med sundt fedt for at undgå vægttab, siger Lotte Juul Madsen, der er diætist i Hjerteforeningen. Hun understreger, at situationen kan være en anden, hvis man lider af arvelig forhøjet kolesterol, som ofte kræver medicinsk behandling i kombination med kostændring.

Erstat det usunde fedt med sundt fedt

Undervægt er defineret ved en BMI på under 18,5 (Body Mass Index: vægt i kg divideret med højde i meter i anden, fx 70/1,75 x 1,75) og kan resultere i blodmangel, knogleskørhed og i værste fald skade på indre organer.

Hvis vægten viser (for) lidt, men kolesteroltallet er for højt, er det derfor vigtigt at spise nok og spise rigtigt, bl.a. masser af sunde fedtstoffer. Sunde fedtstoffer gavner hjertet og fås fra planteriget og fra fisk.

– Det handler om at bruge mere rapsolie, olivenolie, nødder, kerner, mandler, oliven, avokado, pesto, mayonnaise, remoulade og fede fisk i kosten. Kalorieholdige madvarer med sundt fedt. Til gengæld skal der skrues ned for kød, bacon, leverpostej, pølser, margarine, smør, fløde, kiks og kager, siger Lotte Juul Madsen.

Drik dig til ekstra kalorier

Motion spiller en vigtig rolle, når kolesteroltallet skal ned, men motion koster ekstra energi. Det giver en udfordring.

– Spis derfor løs af den sunde mad, og spis gerne 6 gange om dagen. Og grib muligheden for store portioner, når appetitten er god. Det kan være med til at sikre, at vægten ikke falder, selv om der skrues op for motion, siger Lotte Juul Madsen, som godt ved, at det kan være svært at indtage det nødvendige antal (sunde) kalorier, hvis appetitten ikke er så stor.

– Så kan det være nødvendigt at drikke sig til ekstra kalorier. Ofte er det nemmere at drikke end at spise, og da det sjældent mætter særlig meget at drikke, kan det være nemmere at få nogle ekstra kalorier på den måde.