Et nyt fortællerkorps bestående af voksne hjertebørn og forældre til hjertebørn er klar til at komme ud og fortælle personlige historier. Indsatsen skal være med til at øge kendskabet til medfødte hjertesygdomme

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Hånden ryster lidt, da morgenens første kop kaffe bliver hældt op i koppen hos konsulentfirmaet MBK, der skal  uddanne Hjerteforeningens nye fortællerkorps i formidling og gennemslagskraft.

Nervøsitet og spænding præger stemningen, og det er med svedige håndflader, at der bliver hilst på de øvrige deltagere.

Inden den første kop kaffe er drukket færdig, har pulsen dog fundet sit naturlige leje, for det er helt tydeligt, at alle har den samme fællesnævner og dermed en stor forståelse for hinanden. Alle har nemlig medfødte hjertefejl meget tæt inde på livet. Og alle ønsker med deres personlige historie at bidrage til mere fokus på medfødte  hjertesygdomme. Inden dagen er omme har alle grint og grædt sammen over de rørende, personlige historier, der er blevet delt.

Ti modige fortællere
Hjerteforeningen udvalgte i efteråret 10 modige deltagere til fortællerkorpset, som med deres egen historie skal arbejde for en større forståelse fra omverdenen og dermed højere livskvalitet hos hjertebørnene og deres familier. Målet er, at fortællerkorpset i fremtiden skal ud på uddannelsesinstitutioner, skoler, daginstitutioner,  virksomheder og i lokalforeninger og dele deres historie og erfaringer.

For at sikre fortællinger af høj kvalitet blev deltagerne i februar uddannet i præsentationsteknik. Her lærte de at strukturere deres historie, at skabe god kontakt til deres tilhørere, at komme ud over rampen med deres budskaber, at bruge kropssprog og toneleje, og ikke mindst at tøjle deres nervøsitet og følelser.

Brianne Bay, som er mor til en hjertetransplanteret datter, var slet ikke i tvivl om, at hun gerne ville være en del af Hjerteforeningens fortællerkorps.

– En medfødt hjertefejl er en usynlig sygdom, og derfor er der ikke ret mange, som kender til hjertebørn. På uddannelsen lærte jeg rigtig meget, og jeg fik redskaber til at strukturere min historie, så min og ikke mindst min datters historie kan komme ud over kanten. Samtidig fandt jeg et åndehul sammen med de andre deltagere,  hvor vi hurtigt blev en enhed, en slags familie, da vi alle kender til den angst og de bekymringer, som følger med at have et hjertebarn eller selv være født med en hjertefejl.

Vi blev i løbet af kurset styret og puffet og holdt på sporet af en fantastisk erhvervspsykolog, som holdt os i  hånden hele vejen og sikrede, at vi kom godt i mål, fortæller Brianne Bay, som er rigtig glad for at have fået en plads på holdet.

– Jeg har lært en masse og har samtidig mødt en masse fantastiske mennesker. Jeg glæder mig til at komme ud og fortælle min historie, og jeg håber, at mine erfaringer kan være med til at forbedre hverdagen for hjertebørn og deres familier.

 

Artiklen har været offentliggjort i Hjertenyt nr. 2, 2017