I 2015 fik Rene Bramsen hjertestop under en ferie på Fuerteventura og blev reddet af to søskende, der netop havde taget et kursus i livreddende førstehjælp. I dag er han Hjerterytter - og dette er hans historie.

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

 

Rene Bramsen er en af de nye ansigter hos Hjerterytterne i sæson 2017. På kort tid har den 48-årige erhvervskonsulent gjort en rigtig god figur på holdet med både deltagelse i vinterens spinning og signingen af et tøjsponsorat hos hans arbejdsgiver Peugeot-forhandler Henrik Wessel A/S.

At Rene Bramsen er med på holdet er dog ikke tilfældigt, tværtimod. Det skyldes især hurtig handling fra ven og to unge mennesker med kendskab til livreddende førstehjælp under en ferie på Fuerteventura i 2015.

 

Kunne godt mærke jeg ikke var på toppen

Her er Rene Bramsens beretning.

– Et af mit største projekter i 2015 var at køre La Marmotte sammen med min kollega – og det var jeg i gang med at træne op til, da jeg i marts var alene ude på en tur. Jeg kunne godt mærke, at jeg ikke var på toppen den morgen, men tillagde det i første omgang bare en begyndende lungebetændelse.

Rene Bramsen lader sig dog ikke sådan kue og forsøger at træne som normalt, men oplever pludselig at mangle luft – og når kun lige at få den ene fod ud af klikpedalen, før han besvimer. Han kommer til sig selv, triller hjem og selvom han ikke selv tillægger oplevelsen så stor betydning vælger hans læge alligevel at sende ham videre til specialister, der tager både blodprøver og foretager EKG-måling – dog uden faretruende resultater.

 

Gisper efter vejret

Rene Bramsen fortæller videre:
– I maj tager jeg afsted på et planlagt træningsophold på Fuerteventura sammen med min kæreste Karin. En af de første dage sker det igen, jeg føler mig dårlig, kan ikke få luft, gisper efter vejret og Karin føler sig nødsaget til at give mig livreddende førstehjælp. Da jeg kommer til mig selv tager vi straks kontakt til rejseforsikringsselskabet S.O.S., der sender mig til det lokale hospital. De foretager lignende undersøgelser som i København – igen uden alvorlige indikationer i resultaterne … men til gengæld rigere på en diagnose for søvnapnø, siger Rene Bramsen.

Efter planen tager Karin hjem efter et par dage, mens Rene Bramsen bliver på øen sammen med sin gode træningskammerat, Jørgen, for at træne videre. Men en middag efter en cykeltur går det helt galt.

– Jeg sidder ved det lille skrivebord i lejligheden og pludselig sortner alt for mine øjne. Min kammerat hører støj fra stuen og kommer mig til undsætning. Han har fortalt at jeg sidder sammensunket i stolen, kobolt-blå ansigtsfarve og helt døde øjne. Vores terrassedør står åben og mens han bugserer mig ned på gulvet får Jørgen råbt på hjælp.

 

Indopereret en stent i hjertets kranspulsåren

Et søskendepar, en bror og søster i starten af 30’erne, er ligeledes på ferie på øen og hører lykkeligvis Jørgens råb og kommer Rene Bramsen til undsætning. Tilfældighederne vil, at de lige har været på kursus i livreddende førstehjælp – og de to søskende er formentlig den absolut primære årsag til, at Rene Bramsen er i live i dag.

Med 30 Tryk – 2 Pust samt brug af en hjertestarter lykkes det dem – til trods for hjertestarterens instruktioner på spansk – at opretholde genoplivningen indtil ambulancefolkene er fremme og får givet Rene Bramsen adrenalinsprøjte og flere stød. Alt i alt ligger Rene Bramsen livløs på gulvet i den spanske ferielejlighed i mellem 20-25 minutter.

– De har fortalt mig, at jeg er helt vildt aggressiv, da jeg vågner. Det er formentlig adrenalinsprøjten, der taler, for jeg slår ud efter alt, og alle der er i nærheden og skælder dem ud med alverdens skældsord, jeg ikke har benyttet siden folkeskolen. Faktisk er jeg så aggressiv, at de er nødt til at fiksere mig på båren i ambulancen. Der opstår et nyt hjertestop, da vi er fremme ved hospitalet, men jeg bliver genoplivet og får efterfølgende indopereret en stent i hjertets kranspulsåren.

 

Oplevede psykiske udfordringer

De fleste hjertepatienter oplever psykiske udfordringer i forbindelse med akutte hjerte-problemer – det samme gjorde sig gældende for Rene Bramse.

– Jeg led bl.a. af søvnbesvær i de første mange måneder bagefter. Jeg var især bange for ikke at vågne op igen, så min krop gik tit i alarmberedskab når jeg var ved at falde i søvn. Heldigvis fik jeg bl.a. hjælp via Hjerteforeningens gratis telefon-rådgivning ’Hjertelinjen” og så søgte jeg mig også til en del viden om emnet på nettet. Det var også på hjerteforeningen.dk at jeg første gang læste om Hjerterytterne – et fællesskab, som jeg allerede nu sætter meget stor pris på at være en del af.