Mad er kultur, traditioner og vaner og det skal man ikke pille ved. Med projektet Hjertevarm mad fra hele verden, har Hjerteforeningen netop gjort forsøget

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

I et unikt samarbejde har Hjerteforeningen, Bydelsmødre og journalist og radiovært Rushy Rashid udarbejdet kogebogen Hjertevarm mad fra hele verden. Den udkommer 20. april på forlaget People’s Press.

– Med dette projekt tager vi dialogen om sundhed med personer med etnisk dansk og etnisk minoritetsbaggrund på en hel ny måde. Vi har lyttet til deres fortællinger og sat os ind i deres verdensbillede. Med deres egne hverdagsretter forsøger vi så at inspirere folk til et sundere valg, siger Morten Ørsted-Rasmussen, forebyggelseschef i Hjerteforeningen.
Bydelsmødre fra hele landet har bidraget med opskrifter, som Hjerteforeningens diætister har justeret efter de hjertesunde principper. Der er blevet skåret ned på salt, sukker og fedt, og opgraderet med grøntsager, krydderier og fuldkornsudgaver af ris, mel og bulgur.

– Vi synes, at Hjerteforeningens diætister er sluppet godt fra justeringerne. De har vist stor konduite og respekt for opskrifterne og Bydelsmødrene. Resultatet er en fantastisk flot kogebog, som vi er meget stolte over at være en del af. Vi håber, den vil være til inspiration for både etniske danskere og minoriteter, siger Maj-Britt Haugaard Jeppesen, leder af Bydelsmødre-indsatsen.

Lokale madlavningskurser

Kogebogen Hjertevarm mad fra hele verden bliver fulgt op af fem instruktørkurser for Bydelsmødre, hvor de lærer om hjertesunde principper og om, hvordan de kan formidle den viden til andre. Alle, der deltager i instruktørkurset, forpligter sig til at lave madlavningskurser for beboere i deres lokalområde og gerne på deres eget modersmål. På den måde bliver de hjertesunde opskrifter formildet videre til en gruppe borgere, som måske ellers ikke ville have adgang til den viden.

Allerede søndag den 23. april løber det første instruktørkursus af stablen for 12 Bydelsmødre. Det foregår i Meyers Madhus’ lokaler på Nørrebro i København.

– Jeg glæder mig til endelig at præsentere bogen for Bydelsmødrene og lave mad sammen med dem til instruktørkurserne. Min egen mor var ikke så god til det med måleskeer og målekander, så jeg er lidt spændt på, om kvinderne er friske på at bruge dem, hver gang de laver mad, siger Rushy Rashid, som er projektleder og ekstern konsulent på projektet.

Hjertevarm mad fra hele verden koster 199,00 og kan købes i boghandelen og på saxo.com.

Projektet er støttet af TrygFonden og forventes afsluttet med en evalueringsrapport i foråret 2018.

Stor opbakning til hjertevarm kogebog