"Vi er taknemmelige". "Uden din indsats ville jeg ikke have stået her i dag". "Jeg handlede bare". Der var våde øjne og store smil blandt de ca. 200 fremmødte, da Hjerteforeningen sammen med Østifterne fredag holdt et stort hyldest-arrangement for alle "Årets hjertereddere 2017". Det foregik i Nykredits domicil i København

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

I alt havde Hjerteforeningen modtaget 58 indstillinger til prisen som Årets hjerteredder 2017. Alle havde de reddet et menneskes liv – en far, mor, søster, bror eller en ukendt – ved at træde til og ydet genoplivning.

Involverede fra ca. 40 redninger var mødt frem til arrangementet, og de blev præsenteret af tv-vært og skuespiller Peter Mygind, der fra scenen omtalte, interviewede, krammede og hyldede hver enkelt hjerteredder.

– Det er så smukt og livsbekræftende at se alle jer dejlige mennesker sammen med den person, hvis liv I har reddet. Det bliver jeg aldrig træt af, sagde Peter Mygind, der er ambassadør for Hjerteforeningen og for tredje år i træk var vært for hyldestarrangementet.

Der lød også store ord fra Hjerteforeningens administrerende direktør, Kim Høgh.

– Alle I hjertereddere har fortjent hæderen som “Årets hjerteredder”. Alle har ydet en fantastisk indsats, som vi er meget taknemmelige for.

Stem på Årets hjerteredder 2017

 

Giv Liv
Sammen med Lars Suhr Olsen (direktør i Østifterne), og Freddy Lippert (direktør for Akutberedskabet, Region Hovedstaden), udgør Kim Høgh det dommerpanel, der blandt de 58 indstillinger har skullet nominere fire hjertereddere. Fire hjertereddere der får muligheden for at opnå den endelige hæder “Årets hjerteredder 2017”.

– At vi fremhæver tre – og til sidst bare én redning og dermed “Årets hjerteredder” – er for at skabe maksimal opmærksomhed om det livsvigtige i genoplivning, og at det nytter at træde til. Vi ønsker fuldt fokus på “Giv Liv”-kampagnen, der i de kommende år skal uddanne tusindvis af førstehjælpere i hele Danmark, fortæller Lars Suhr Olsen fra Østifterne.

Østifterne støtter Giv Liv-kampagnen økonomisk i de kommende tre år.

Stem på Årets hjerteredder
Ved hyldestarrangementets afslutning blev det offentliggjort, hvilke hjertereddere, der er nomineret til “Årets hjerteredder 2017”.

Det blev
1) Redning den 12. juni 2016 (Horsens)

13-årige Emil Kjeldbjerg redder sin mor, Anne Kjeldbjerg på 40 år, da hun falder om med hjertestop på køkkengulvet i deres hjem

2) Redning den 6. april 2016 (Blåvand)

Bjarne Nørgaard Knudsen redder Leif Nielsen på 68 år, da han falder om med hjertestop på golfbanen

3) Redning den 2. november 2015 (Kerteminde)

Birgit Rasmussen og Dorte Laubuch redder Keld Rasmussen på 77 år, da han vælter om med hjertestop i sofaen i hjemmet

Den redning/hjerteredder, der får flest stemmer på hjerteforeningen.dk/stemnu, bliver hyldet som “Årets hjerteredder 2017” i Charlies Hjertegalla, der sendes live på TV 2 CHARLIE lørdag den 18. marts kl. 21.

Alle indstillinger (historier og begrundelser) kan læses i anonymiseret form på hjerteforeningen.dk/hjerteredninger2017.

BAGGRUND:
Hvert år bliver ca. 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning …

Gennem de seneste 15 år er der sket en imponerende stigning i de tilfælde, hvor der er givet livreddende hjertelunge-redning til et menneske med hjertestop. I dag sker det i to ud af tre tilfælde. Nu overlever hver ottende dansker med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det ikke engang hver 25., der overlevede.

Men endnu flere kan reddes fra døden ved hjertestop. I de kommende år satser Hjerteforeningen stort på kampagnen “Giv Liv”. Det største mål er at udvikle og afholde nye lynkurser i førstehjælp/genoplivning, så (næsten) alle landets borgere lærer, hvordan 30 tryk og 2 pust giver liv.

– Den positive udvikling skyldes også, at de danske læger og hospitaler/hjertecentre er blevet mere aggressive i tilgangen til at behandle patienter med hjertestop. Akutte ballonudvidelser, brug af kredsløbs-støttemaskiner og bedre intensiv behandling har været med til at forbedre prognosen. I dag er det sådan, at ca. 70 procent af de patienter, der overlever et hjertestop, kommer tilbage i arbejde, hvis de havde arbejde, da hjertestoppet indtraf, oplyser Hjerteforeningens forskningschef, professor Gunnar Gislason.

 

BILLEDGALLERI (Foto: Heidi Maxmiling)