Det danske koncept Fodbold Fitness har vist sig at være lige så effektivt som piller mod for højt blodtryk. Og kvinderne i projektet har oven i købet fået bedre fysisk form, lavere fedtprocent og stærkere knogler

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Fodbold Fitness har et stort positivt potentiale, siger Hjerteforeningens administrerende direktør, Kim Høgh.

Professor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet kalder det ”en sundhedssejr på 4-0 til Fodbold Fitness med scoringer i alle målhjørner”. Det er første gang at han og hans forskerkolleger har påvist en langtidseffekt for kvindelige patienter, der deltager i Fodbold Fitness.

I et lodtrækningsforsøg med 31 kvinder på 35-50 år med mildt forhøjet blodtryk viste 1 års fodboldtræning i 1 time 2-3 gange om ugen sig at være en effektiv bredspektret medicin, med positive effekter på blodtryk, fedtprocent, knogletæthed og fysisk form.

– Vores studie viser, at utrænede kvinder med forhøjet blodtryk har stor gavn af Fodbold Fitness, både når det gælder blodtryk, fedtprocent, knogletæthed og fysisk form. Ja, denne form for fodbold kan med rette betegnes som effektiv og bredspektret medicin for kvinder med forhøjet blodtryk, udtaler professor Peter Krustrup i en pressemeddelelse.

 

Undgå livsstilssygdomme med Fodbold Fitness

Projektets resultater og 14 års fodboldforskning viser ifølge Peter Krustrup, at fodbold kan bruges som en effektiv forebyggelse og behandling af en række livsstilssygdomme, inklusiv hjerte-kar-sygdomme og type 2 sukkersyge. Og at resultaterne understøtter stigende evidens for at fysisk aktivitet kan give en mere bredspektret reduktion af risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme end traditionel medicinsk behandling.

– Fodbold Fitness træning indeholder både høj-puls træning, udholdenhedstræning og styrketræning, og det er forklaringen på, at kvinderne har opnået så markante og bredspektrede effekter på fysisk form og sundhed ved at spille fodbold i 1 år. Og så nød de at træne og havde et godt fremmøde, siger Peter Krustrup.

 

128 træninger gav pote

31 utrænede færøske kvinder på 35-50 år med mildt forhøjet blodtryk deltog i studiet, hvoraf 19 efter lodtrækning deltog i Fodbold Fitness træning 2-3 gange om ugen i et helt år, svarende til gennemsnitligt 128 træningspas.

I en direkte sammenligning med den inaktive kontrolgruppe havde de fodboldaktive kvinder en stor positiv effekt på blodtryk (9 mmHg), fedtmasse (3,1 kg), triglycerid (0,3 mmol/l), knoglemasse (70 g) og interval-fitness (120% bedre Yo-Yo IU1 præstation).

Studiet ,der blev gennemført på Centre of Health Sciences på Færøerne i et tæt samarbejde mellem projektleder, dr. Magni Mohr fra Færøernes Universitet, Peter Krustrup og hans Sport and Health Sciences forskergruppe på Syddansk Universitet og forskere fra Rigshospitalet, publiceres senere i dag i det anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

 

Store perspektiver både nationalt og internationalt

Både DBU’s næstformand Bent Clausen og direktør i Hjerteforeningen, Kim Høgh, ser store perspektiver i Fodbold Fitness i relation til forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme, både nationalt og internationalt.

– Hjerteforeningen ønsker at forebygge hjerte-kar-sygdomme, som er skyld i hvert fjerde dødsfald i Danmark. Forhøjet blodtryk er en væsentlig risikofaktor for alle mennesker, og da vi i det kommende år har særligt fokus på forskning i kvinders hjerter, er dette et meget interessant studie, som viser, at Fodbold Fitness har et stort positivt potentiale, siger Hjerteforeningens administrerende direktør, Kim Høgh.

I dag er Fodbold Fitness udbredt i hele 275 danske fodboldklubber, og konceptet er indtænkt som en del af ”Bevæg dig for livet”-visionen i et godt samarbejde mellem DBU, DIF og DGI, som skal skabe flere aktive danskere. På nationalt plan er målet, at 10.000 flere danskere om tre år dyrker Fodbold Fitness. Og her stopper ambitionerne ikke.

– Pilotprojekter på Færøerne og i Norge, Serbien, England og Brasilien har givet så positive resultater, at der er realistiske forventninger om en international udbredelse af konceptet, og det er jo fantastisk, fortæller Bent Clausen.

 

Om fodbold Fitness

Fodbold Fitness blev skabt i 2011 i et tæt samarbejde mellem DBU og fodboldprofessor Peter Krustrup. Konceptet består af fodboldtræning for alle – uanset alder, køn, fodbolderfaring og fysisk form. Træningen består af grundig opvarmning med styrke-, balance- og boldøvelser efterfulgt af spil fx 5 mod 5 på små baner, med fokus på det sjove, sociale og sunde i fodbold. Der spilles ikke kampe.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Fremtidens idræt er motion for hyggens skyld