40-60% af hjerte-kar-patienterne lider af søvnapnø. Et nyt og omfattende forskningsstudie viser, at trykmasken C-PAP ikke forebygger hjerte-kar-hændelser hos patienterne. Brug af masken kan dog give bedre trivsel

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Et stor studie om søvnapnø – altså søvnforstyrrelse med anfald af pauser i vejrtrækningen – er blevet præsenteret på European Society of Cardiology-kongresset i Rom og blevet udgivet i det renommerede tidsskrift New England Journal of Medicine. Studiet har undersøgt behandling af søvnapnø med C-PAP i hjerte-kar-patienter.

C-PAP (Continuous Positive Airway Pressur) er et trykmaske, som bruges når man sover, og er standard behandlingen for søvnapnø. Resultaterne af studiet viser at behandling med C-PAP ikke kan forebygge hjerte-kar-hændelser i hjerte-kar-patienter med søvnapnø. Studiet viste dog at C-PAP bl.a. gav en øget trivsel og helbredsrelateret livskvalitet samt færre episoder af depression hos patienterne.

Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen, ønsker fortsat fokus på kendte risici.

– Resultaterne af dette vigtige studie viser at C-PAP behandling skal anvendes til at opnå en uforstyrret søvn med normal vejrtrækning uden vejrtrækningspauser, men at behandlingen ikke skal bruges med formål at reducere hjerte-kar-hændelser hos hjerte-kar-patienter, her skal vi stadigvæk primært fokusere på de kendte risikofaktorer. Desuden viser studiet at C-PAP behandling kan øge livskvaliteten hos disse patienter, siger Gunnar Gislason.