Jette Falster har lagt sex-livet på hylden efter tre blodpropper i hjertet. Hun drømmer om at få en kæreste, men tør ikke at springe ud i et forhold af skræk for, at hun stiller træskoene i armene på sin partner

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Jette Falster blev ramt af tre blodpropper i hjertet og fik en ballonudvidelse på Gentofte Hospital i 2009. Siden da har hun holdt mændene tre skridt fra livet og givet dem ”vintervejen” for tænk hvis de vil have sex med mig. Sådan forklarer den 64-årige pensionist sig, da hun reagerer på et opslag på Hjerteforeningens Facebookside, hvor Hjertenyt efterlyser hjertepatienter, der har ondt i sexlivet, og som vil dele deres erfaringer og oplevelser med andre i dette tema.   

– Jeg tør simpelthen ikke og er virkelig bange for, at mit blodtryk og puls stiger. Tænk hvis jeg falder om og pludselig ligger død i en anden mands arme? Så vil jeg hellere undvære det, siger Jette Falster. 

Forbudt for mænd
Hun havde før sin hjertesygdom et normalt sex- og samliv. I 24 år var hun gift med sin ex- mand, inden de blev skilt i 1997. Efter skilsmissen havde hun forskellige kærester, Men blodpropperne satte en stopper for lysten til sex og soveværelset er i dag forbudt for mænd.

Jeg er egentlig ked af, at jeg ikke har en partner og savner også den intimitet og nærhed med en anden. Ikke fordi jeg føler mig ensom – for det gør jeg bestemt ikke– men jeg kan godt føle mig alene engang i mellem. Og der ville det være rart at have en, der forstår ens situation, og en at dele hverdagen med, medgiver Jette Falster, der har to sønner og et 2 børnebørn. 1 pige på 5,5 år og en lille fyr, som blev født sidste sommer.

Igennem årene har hun savnet rådgivning fra det sundhedsfaglige personale om, hvordan hun kommer videre med sex-livet efter hjertesygdom. Selv om hun har et rigtigt godt forhold til sin læge, kunne hun ikke drømme om at bringe emnet op, når hun taler med ham. 

–    Jeg er generelt ikke den generte type og tager også ud holder foredrag om blandt andet tanke felt terapi, men lige med hvad angår sex, er jeg blufærdig, og ved slet ikke, hvad jeg skal sige til min læge eller hvordan jeg skal få stillet mine spørgsmål uden, at det bliver akavet, siger hun.

Sæt ord på
Jette Falster savner, at personalet sætter ord på lysten til sex og samliv engang imellem og spørger hende, hvordan hun har det med den del af livet. Initiativet skal komme fra dem, for hun tør ikke bryde tavsheden med et spørgsmål eller to. 

–    Måske bilder jeg mig ind, at mit blodtryk og puls stiger, hvis jeg er sammen med en mand. Jeg ved det jo i virkeligheden ikke. Mine børn presser mig også lidt og spørger: ”Mor skal du ikke snart på date? ” Men nej, det kan jeg slet ikke forestille mig. Lige nu er jeg bange for at indlede et nyt forhold, siger hun.     

Jettes tre bekymringer: 

  1. Hun er bange for at genoptage sit sexliv
  2. Hun frygter, at hendes puls og blodtryk stiger så meget, at hun falder om
  3. Hun savner, at personalet sætter ord på, hvordan hun kommer videre