Hjerteopererede Poul Petersen på Grønland fortæller her med egne ord, hvordan det var at være med i langrends-ekstremløbet Arctic Circle Race 2016. Det endte med en sejr – ikke mindst personligt

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

– Omkring juletid 2015 begyndte jeg at tænke over om, hvorvidt jeg ville deltage i Arctic Circle Race 2016, fortæller Poul Petersen fra Grønland.

Han er hjerteopereret, men glad langrendsmotionist. Poul Petersen har sendt sin historie om løbet til Hjerteforeningen. Læs her, hvordan det gik.

– Jeg havde i god tid trænet og vidste også godt, at jeg på nuværende tidspunkt ikke ville kunne gennemføre 160 kilometer. Men da muligheden opstod for at løbe 100 kilometer, tænkte jeg over muligheden, og da min hustru også var med på ideen, valgte vi at stille op til det, der skulle være en fantastisk oplevelse.

Kongeligt besøg
Rejsen begyndte i Nuuk torsdag 31. marts og parret blev indlogeret hos bekendte i Sisimiut.

– Til vores store overraskelse, boende vi cirka 200 meter fra start og målområdet, hvilket gjorde hele oplevelsen endnu bedre, da vi kunne se andre løbere træne og løbe i og omkring området.

Poul Petersen og konen skulle løbe 3 dage, og første dag skulle parret starte kl. 10:00.

– Jeg vil vove at påstå, at som følge af H.K.H. Kronprins Frederik deltagelse i løbet var start og mål mere fyldt en vanligt.  Hele arenaen summede af forventning, glæde og spænding, fortæller Poul Petersen.

Alene i mål
Selve løbet gik godt. Poul Petersen startede forsigtigt og lå omkring nr. 200 de første 3-4 kilometer, hvorefter han begyndte at sætte farten op.
– I mål var jeg alene i spidsen og kom i mål i en god tid.  Næste dag ligeså, og igen vandt jeg etapen og fik at vide, at jeg var 40 minutter foran næste løber, forklarer Poul Petersen beskedent.

Begge dage blev afviklet i sol og frostgrader omkring 15 minusgrader celcius.

– Jeg havde perfekte ski og nød virkelig turen. Sidste dag skulle vi hjem, og selvom det blæste en strid sidevind, var turen endnu engang fantastisk. Jeg kom i mål sammen med min nærmeste konkurrent og fuldførte 100 kilometer på lige under 8 timer.

Var meget bevæget
– Jeg var meget bevæget og glad. Jeg var ikke sikker på, hvad jeg fysisk kunne klare, hvorfor jeg hele tiden forsøgte at holde min puls nede på 130-135 pulsslag i minuttet. Men tvivlen prægede mit sind ofte og igen: Hvor hårdt kunne jeg tillade mig at presse mig? Hvad ville der ske, hvis jeg fik det skidt, og ville jeg kunne blive reddet. Mine tanker gik meget på min familie, og hvad de måtte tænke.

Efter Poul Petersen fik sin diagnose har han haft flere angstanfald og begrænset i sin sociale omgang.

– Jeg har dog altid ville kæmpe og ville vise både for mig selv og andre, at jeg stadig ville og kunne være aktiv.  Jeg har trodset min angst og erkendt mine begrænsninger.  Jeg har vist for mig selv, at man trods hjertelidelse kan dyrke motion og udfordre sig selv. At jeg så oveni vandt 100 kilometer-distancen er så ikke helt gået op for mig.  Jeg har en god grundform, men jeg er også sikker på, at viljen til at ville har været stor.

Skal tage hensyn til sig selv
Poul Petersen har i dag sat sig nye og andre mål.

– Men jeg ved også, at der er en pris, der skal betales.  Jeg kan ikke træne på samme måde som andre langrendsløbere og skal derfor tænke nye tanker og ideer.

Poul Petersen træner andre og har som foreningsformand for langrendsklubben også ydet en indsats for udbredelse af langrend i Grønland.

Baggrunden for Poul Petersens motivation er også meget personlig.

– For ca. 12 år siden fik min far et hjerteanfald, hvor jeg var sammen med ham. At jeg så også senere selv skulle opleve et anfald, havde jeg ikke regnet med, men jeg håber, at jeg også over for min familie og omgangskreds har vidst, at der også er et liv efter, og at man skal se livet som en oplevelse.

Konklusionen for Poul Petersen er klar.
– Jeg fik i hvert fald en oplevelse for livet.  Og ja, jeg skal da helt sikkert med igen.

 

Pouls skibilleder

poul-gruppe

poul-opstillet

poul-udsigt

skicrop2