Innovationsfonden har investeret knap en halv million i udvikling af en teknologi, som skal tage kampen op mod den høje dødelighed ved hjertestop. Forskningschef fra Hjerteforeningen bifalder udviklingen

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Hvert år rammer hjertestop omkring 4.000 danskere uden for hospitalet. Det svarer til 11 dødsfald hver eneste dag, og de dør alt for ofte, inden de når til sygehuset. Det skriver Innovationsfonden.dk. 

Lægeuddannede Habib Frost på 25 år har udviklet en teknologi, Neurescue, der potentielt kan redde menneskeliv. Og Innovationsfonden bakker op med en 496.000 kroner til udvikling.

Habib Frost har med sit team skabt et computerstyret ballonkateter, som kan omlede blodforsyningen til de organer, der har allermest brug for det. Det øger chancen for at sætte hjertet i gang igen og beskytter mod hjerneskade. 

Med Neurescue vil antallet af dødsfald kunne mindskes, skriver Innovationsfonden på sin hjemmeside.

SE VIDEO

Kilde: Innovationsfonden.dk.

Hjerteforeningen bifalder udviklingen
Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason støtter udviklingen drevet af den unge lægeuddannede.

– Projektet er ambitiøst og støttet af Innovationsfonden. Godt at nogen tør springe ud som iværksætter og udvikle et produkt, som kan komme hjertepatienterne til gode. Det bifalder og støtter vi selvfølgelig op omkring, siger Gunnar Gislason.

Ambitionen er også at hjælpe de patienter, der ikke er modtagelige over for at få elektriske stød. Habib Frosts udstyr vil gøre hjertet langt mere modtageligt overfor elektrisk stød, og derved sørge for at færre liv bliver tabt ved hjertestop.

– Vi har tidligere ikke kunne gøre meget for de patienter, der ikke er stødbare – det vil Neurescue kunne hjælpe på, siger Habib Frost selv.

En bred anvendelse
Udstyret kan ifølge artiklen på Innovationsfondens hjemmeside også anvendes til at redde patienter, der lider af indre blødninger. 

”Rigtig mange patienter når at forbløde, inden de ankommer til hospitalet. Ved proceduren fra Neurescue bliver blodet ledt hen til de store organer, hvilket mindsker blodtilførslen til kroppens andre organer.
Derved er der større chance for at stoppe de indre blødninger allerede ude på ulykkesstedet,” skriver Innovationsfonden.

Målet er, at alle der har med hjertestop at gøre, skal kunne bruge udstyret. Det gælder i første omgang anæstesiologer, kiruger og traume teams. På et senere tidspunkt vil det forhåbentlig være muligt også at få sygeplejersker og ambulancefolk til at bruge udstyret.