Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason mener, at der for hjertepatienter er høj risiko ved brugen af gigtmidlet diclofenac, og den modsvarer ikke effekten

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Mange danskere lider både af dårligt hjerte og tager gigtmedicin, som en ny undersøgelse slår fast kan være en farlig cocktail. Hjerteforeningens forskningschef så helst, at det gigtmidlet diclofenac var helt ude af markedet.

–  Diclofenac bør ikke bruges, vurderer jeg. Der er en stor risiko ved brugen, og den modsvares ikke af effekten, som i øvrigt kan erstattes af andre mindre risikable midler, siger foreningens forskningschef, Gunnar Gislason.

– Førhen har vi opfordret Lægemiddelstyrelsen til det, men uden succes.

Politiken 17. marts 2016 kl. 15: "Lægemiddelstyrelsen advarer mod gigtmedicin".

Europæisk hjerteselskab opfordrer til forsigtighed
Gigtmidler som fx COX-2-hæmmere blev hurtigt trukket ud af markedet på grund af en øget risiko for hjerteanfald og blodpropper. Diclofenac er fortsat tilgængeligt og et udbredt smertestillende gigtpræparater på markedet.

Imidlertid har en stor undersøgelse med danske forskere i spidsen netop fastslået, at stoffet har stort set samme risici som de fjernede COX-2-hæmmerne, skriver Ritzau.

Det europæiske hjerteselskab opfodrer derfor lægerne til stor forsigtighed, før de giver midlet til patienter med risiko for hjertesygdom.

Helst bør der findes andre og mindre farlige midler end diclofenac, der kan medføre blodpropper i hjertet hos hjertepatienter selv efter kort tids brug.

Den nye undersøgelse er udført af forskere på Aarhus Universitet i et samarbejde mellem 14 europæiske universiteter og hospitaler og inkluderer en række førende europæiske hjertelæger.

Den offentliggøres i dag i det mest prestigefulde europæiske tidsskrift i hjertemedicin, European Heart Journal, skriver Ritzau.

Hjerteforeningens udtalelser i sagen har været omtalt flere steder. Læs fx i B.T. her

Opdateres…