En ødelagt hjerteklap blev erstattet af en ny fra en gris med en ny skånsom behandling. Det blev starten på et bedre liv for Connie Skau Nielsen

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Tænk at sådan en gammel kone, som jeg, kan have det så godt med en hjerteklap, som ovenikøbet kommer fra en gris. Hvem skulle tro, at jeg ville opleve det, spørger Connie Skau Nielsen, mens hun slår en mild latter op, inden hun fortæller videre:

– Forskning har virkelig gjort en forskel for mig. Jeg har det bare så godt. Før operationen skrantede jeg en hel del og var i det hele taget lidt rundt på gulvet. Jeg slæbte mig op ad trapperne til min lejlighed på tredje. sal, for vi har ingen elevator her i ejendommen. Nu tager jeg dem i et snuptag, siger Connie Skau Nielsen.

Sagde straks ja
Hun havde netop sagt farvel til sit job bag disken i Frellsen Chokolade i Esbjerg, da et ildebefindende ramte hende. Det viste sig, at hendes aortaklap var forkalket og skulle udskiftes med en såkaldt biologisk klap, som ofte er lavet af grisevæv, på Odense Universitetshospital. Normalt ville Connie Skau Nielsen få tilbudt en traditionel hjerteklapoperation, hvor kirurger åbner brystkassen og sætter en ny hjerteklap ind. Men en hjerteklapoperation er et stort indgreb.

Der kan gå lang tid, før patienterne igen kan bevæge sig frit, og operationen er ikke smertefri. Derfor har Hjerteforeningen sammen med Rigshospitalet og Odense Universitetshospital taget initiativ til at teste en ny og mere skånsom måde at behandle hjerteklappatienter på. Via en blodåre i lysken fører de et kateter op til spidsen af hjertet og udskifter den syge hjerteklap i stedet for en operation. Ved hjælp af lodtrækning blev Connie Skau Nielsen tilbudt den nye behandling.

– Jeg sagde straks ja til at være med i projektet og havde ikke betænkeligheder ved at deltage. Inden operationen blev jeg grundigt informeret om, hvad der skulle ske, så jeg følte mig ikke bange på noget tidspunkt undervejs, siger Connie Skau Nielsen.

Operationen gik efter bogen. Den besked var det første, hun bad personalet om at give videre til sin datter, da hun kom til tilbage til afdelingen.

-Jeg var selvfølgelig enorm lettet over, at det var overstået, og jeg slap for at få brystkassen åbnet og et ar. Jeg oplevede ikke de store gener efter operationen og var hurtigt på benene
igen, siger Connie Skau Nielsen.

Mange gode år forude
I dag, tre år efter operationen, nyder den 78-årige pensionist stadig effekterne af den nye skånsomme hjerteklapoperation. Hun håber, at griseklappen kan give hende mange
gode år fremover.

– Jeg slapper af og fylder mit liv med alt det, jeg kan og har lyst til. Jeg dyrker fitness flere gange om ugen, går i læseklub og nyder i det hele taget hver dag med mine børn og børnebørn, siger Connie Skau Nielsen.