Villy Søvndal gik fra politik på topplan til hygge i haven og pensionistlivet i Sdr. Bjert, da han sidste efterår blev ramt af en blodprop i hjertet og fik hjertesvigt. Men livet er langt fra slut

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

 ”Sdr. Bjert. Skal du ud til Villy?” Taxichaufføren kigger spørgende på mig, mens jeg smækker døren og svarer, “Ja”. ”Så må du endelig hilse fra Ole. Jeg har kørt mange ture med ham og har haft ham som lærer”, griner han og svinger bilen ud fra Banegårdspladsen i Kolding. ”Sig mig, hvad skal han nu i gang med”, spørger chaufføren videre. ”Det ved jeg ikke”, svarer jeg høfligt tilbage, mens rapsmarkerne passerer forbi og sætningen bliver hængende i luften, indtil vi stopper foran Villy Søvndals bopæl.

Denne solrige 1. maj dag tager den tidligere folketingspolitiker, formand for SF og udenrigsminister imod med beskeden om, at det er første gang i 35 år, at han ikke skal holde tale ude i landet. Hverdagen med politik forsvandt, da Villy Søvndal den 22. oktober 2013 blev ramt af en blodprop i hjertet. En dag han ikke lige glemmer:

– Jeg var taget til København for at overnatte i min lejlighed, da jeg havde møde med FN’s generalsekretær, Ban Ki-Moon, næste dag. Om natten vågner jeg og har forfærdeligt ondt. Jeg tager et par Panodiler og falder i søvn i igen. Næste morgen har jeg igen smerter i brystet, som stråler ud i armene. Jeg er ikke i tvivl om, at der er noget alvorligt galt, så jeg beder min chauffør køre en tur omkring hospitalet. Da chaufføren hører, hvor jeg har ondt, ringer han i stedet efter en ambulance, som kommer i løbet af et par minutter. Herefter går det stærkt, siger Villy Søvndal.

Den 62-årige udenrigsminister kommer på operationsbordet på Rigshospitalet, da han er blevet ramt af en akut blodprop i hjertet. Operationen går godt, og han tilbringer de næste par dage på hospitalet. Her får Villy Søvndal også at vide, at han har hjertesvigt. På grund af blodproppen har hans hjerte taget skade, så det kun er i stand til at pumpe 35 procent. Skaden er kronisk, og med sygdommen følger livslang behandling med hjertemedicin. 11 dage efter, han selv er blevet ramt af en blodprop, rammer endnu en sygdomsulykke Villy Søvndal. Denne gang er det hans kone, Heidi Perto. Hendes hovedpulsåre brister. Det kræver akut operation, hvis man skal overleve.

– Heidi vågnede med de samme smerter, som jeg, havde svært ved at trække vejret og kramper i hænderne. Jeg tænkte, at hun var ramt af det samme, som jeg, men hendes sygdom har været meget værre, end det jeg har været igennem. Det har selvfølgelig været en ekstra belastning oveni, fortæller han.

Spiller ikke hasard med mit liv
Villy Søvndals hjerte har det bedre og pumper i dag et sted mellem 40-45 procent. Trætheden melder sig hurtigere end før blodproppen. Især om aftenen. Men han føler ikke, at hjertesygdommen fylder i hans liv. Faktisk fylder den så lidt, at han to gange har glemt at tage sin medicin. Alligevel valgte han at trække sig fra politik herunder posten som udenrigsminister i december sidste år. Det var især lægernes udmelding, som gjorde udslaget.

– Jeg ville spille hasard med mit liv, hvis jeg fortsatte med 180 i timen som minister og i politik på det niveau. Der var jeg godt klar over, at mine 32 år i politik var slut, siger Villy Søvndal.
Han sagde ikke kun farvel til hans politiske karriere, men også smøgerne blev lagt på hylden, mens han var indlagt på Rigshospitalet. Der skal de blive, selvom han har røget op til 20 cigaretter om dagen, siden han var 13 år.

– Folk kommer ikke til at se mig med en smøg i munden. Risikoen for at blive ramt af en blodprop igen er alt for stor til, at jeg vil begynde igen, siger Villy Søvndal.

Til gengæld har han skruet op for motionen. Som minister løb han et par gange om ugen. I dag løber han hver dag en tur på 3-4 kilometer i og omkring Sdr. Bjert. Også haven får en tur, ligesom han hjælper håndværkerne, der er i gang med at renovere det store 180 kvadratmeter store hus, som er til salg. Huset er blevet for stort for ham og Heidi Perto samt hendes 10-årige datter.

Lev det liv, du kan
Når Villy Søvndal tænker tilbage på tiden op til blodproppen, var der små advarselstegn. Han fik fx ondt under en løbetur et par dage inden blodproppen og måtte stoppe op for at få vejret. Villy Søvndal er i det hele taget ikke typen, der har dårlig samvittighed over det liv, han har levet. Han savner heller ikke den tid, som engang var.

– Jeg savner nogle af de mennesker, som jeg har arbejdet sammen med, men ikke de mange møder, rejser og det politiske spil, som jeg har været en del af. Min tid i politik skulle jo have en ende på et tidspunkt. Nu kom det så tidligere end forventet. Jeg er god til at leve det liv, jeg kan, og drømmer ikke om alt det, jeg ikke kan. I stedet tænker jeg på de muligheder, mit nye liv åbner op for, siger Villy Søvndal.

Hvad, det er, har han ikke lagt en slagplan for. Han drømmer om at købe et lille nedlagt landbrug, hvor han kan gå og ”rode i jorden” og plante forskellige slags grønsager. Måske have et par dyr. Og han vil stadig gerne være klog på verden, men det bliver ikke længere som aktiv i politik og heller ikke ved at lave ”besserwisserpolitik” på blogs og kommentere i medierne, understreger han med et grin.

– En hjertelæge sagde noget klogt til mig. Villy, du vil opleve at gå igennem tre faser: I den første befinder du dig på hospitalet og har travlt med at forholde dig til alt det nye og tale med en masse mennesker. I anden fase er du taknemlig over, at du overlevede og nu har mere tid. I den tredje fase tænker du: Av, det her er alvor. Hvad skal der nu ske? Det er nok der, jeg er. Midt i en proces, som jeg ikke skal forcere eller springe over, siger han.

Interviewet lakker mod enden og Villy Søvndal skal tilbage til sit nye liv. I stedet for et møde med Ban Ki-Moon er næste opgave at forberede dagens frokostmåltid til Heidi og ham.

Villys råd til andre hjertepatienter
– Sørg for at passe på din krop ved fx at dyrke motion.
– Hav noget at stå op til hver dag. Indret din dag, så du har faste gøremål.

Blå bog
Født i 1952 i Linde ved Struer.
Uddannet lærer, Kolding Seminarium, fra 1976 til 1980.
Medlem i forskellige kredse af Folketinget for SF siden 1986.
Partiformand for SF fra 2005-2012.
Udenrigsminister fra oktober 2011 til december 2013.
Gift med psykolog Heidi Perto.
Far til Mads, Anne-Sofie og Asbjørn på 21, 22 og 24 år, der alle bor i Aarhus.