Ældre kvinder kan have god grund til at tage tilskud af kalk for at forebygge knogleskørhed. Ny forskning viser, at det kan gøres uden fare for hjertet

God læselyst!

Vi er glade for, at du læser denne artikel. Den er over 2 år gammel, hvilket kan betyde, at der er enkelte faktuelle detaljer, som kan være ændret, siden artiklen blev skrevet. Du er altid velkommen til at skrive til madslo@hjerteforeningen.dk, hvis du har kommentarer. På forhånd tak.

Kalk, også kaldet calcium, taget som tilskud, øger ikke kvinders risiko for at blive ramt af åreforsnævring, blodpropper i hjertet eller for at dø for tidligt. Det viser ny international undersøgelse af kalktilskuds effekter på hjertet, som forskere har lavet ved at samle data fra i alt 63.500 kvinder over 50 år fra 18 kliniske studier.

Tidligere undersøgelser har ellers stillet tvivl om sikkerheden ved at tage kalktilskud. Blandt andet pegede et studie på, at mænd mellem 50-70 år har øget risiko for at dø af hjertekarsygdom, hvis de tager store mængder kalktilskud.

Men det nye studie fokuserer på lige præcis dem, der oftest har gavn af kalktilskud, nemlig kvinder over 50 år. De har størst risiko for at udvikle knogleskørhed, som kan føre til farlige knoglebrud.

Resultaterne af den ny undersøgelse, der også har dansk deltagelse, blev præsenteret 5. april ved verdenskongressen for osteoporoseforskning, men er endnu ikke offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift.

Kalk som tilskud eller kost
– Studiet viser, at det er sikkert for disse kvinder over 50 år at tage kalcium som kosttilskud. Det er en god ide at gøre, hvis du lider af knogleskørhed. Er du i tvivl, om du har brug for ekstra kalcium, kan du kontakte din læge. Men har du ingen problemer med knoglerne og et fint niveau af kalcium i blodet er det bedste, du kan gøre, at sikre dig et indtag af kalcium gennem kosten og undlade kosttilskuddet, siger Hjerteforeningens forskningschef, professor og overlæge Gorm B. Jensen.

Vil du klare dit kalkindtag uden at skulle tage kosttilskud, kan du bruge nogle af disse gode kilder til kalk:

  • Mager mælk som skummet-, mini- og kærnemælk
  • Ylette
  • Mager ost (20+ og 30+) og hytteost
  • Kål og broccoli
  • Bønner
  • Mandler

Også fede fisk er en god ide, da de indeholder D-vitamin, som er med til at øge optagelsen af kalk.