Over 64.000 danskere lever med atrieflimren. En af dem er Mette Eibye. Hør om hendes tanker og oplevelser med sygdommen og angsten for, hvornår det næste anfald kommer

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

– Jeg var i mit livs form og stod foran mit første maratonløb. Men jeg havde hostet i fem uger og gik til lægen. Hun sendte mig straks til Køge Sygehus, hvor jeg fik diagnosen atrieflimren. Det var lidt af et slag for mig og min familie, da jeg følte mig sund og rask.

Ordene kommer fra Mette Eibye, som bor med sin familie på en nedlagt ejendom udenfor Haslev. De sidste tre år har den 43-årige salgs- og marketingskoordinator i en IT-virksomhed været ud og ind af hospitalet på grund af sin atrieflimren. Hun har fået tre ablationer, hvor lægerne har ført et kateter ind i hendes hjertemuskel og brændt de celler i hjertet, som har sat gang i hendes rytmeforstyrrelser. Fra den ene dag til den anden var Mette Eibye pludselig hjertepatient, og spørgsmålene hobede sig op.

– Hvad er det galt med mig? Er det farligt? Hvorfor er jeg så træt, og hvorfor stiger min puls til over 200, når jeg løber en tur? Jeg har aldrig røget, været overvægtig eller haft diabetes, så hvorfor skulle jeg rammes?, spurgte Mette Eibye sig selv.

Hun vidste aldrig, hvornår det næste anfald kom. Mens hun kørte i bil? På jobbet? Tankerne sad konstant i baghovedet og slap hende aldrig. Når Mette Eibye synes, at det gik godt og ikke mærkede nogle anfald, kom de tilbage. Oftest når hun sov. Men også på uventede tidpunkter. Som da hun var til en 40-års fødselsdag og pludselig blev dårlig og måtte indlægges akut på Svendborg Sygehus.

– Jeg har altid opfattet mig selv som et positivt menneske, der formåede at tackle de udfordringer, livet nu engang byder på, men jeg oplevede virkelig nogle nedture, når anfaldene kom tilbage igen og igen, siger Mette Eibye og fortsætter:.

– Jeg er mor til to børn på 10 og 12 år, og er i min bedste alder med mange år foran mig. Jeg indså, at jeg måtte have hjælp for at klare hverdagen og komme videre, fortæller Mette Eibye.

Brug for hjælp

Igennem hendes sundhedsforsikring på jobbet fik hun kontakt til en psykolog. Derudover  henvendte hun sig  i Hjerteforeningens rådgivningscenter i Næstved, hvor hun mødte andre med atrieflimren og fik mulighed for at dele sine tanker og oplevelser. I dag har lægerne erklæret Mette Eibye rask. Men hun er endnu ikke overbevist, selvom hun netop har gennemført sit første maratonløb, og at det er mere end halvandet år siden, at Mette Eibye havde sit sidste atrieflimren-anfald.

Hvert år rammes knap 20.000 danskere af atrieflimren. I alt lever over 64.000 danskere med atrieflimren. Risikoen stiger med alderen. Læs mere i Hjertets Tilstand 2014, en rapport om hjertekarsygdomme i Danmark, som Hjerteforeningen netop har udgivet.