Pårørende rammes ikke kun af sorg og angst, når de mister en, de holder af. De har også en større risiko for hjertekarsygdom umiddelbart efter dødsfaldet, viser engelsk forskning

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Når du mister din partner eller nær ven, rammer sorgen. Angst, søvnløshed og træthed overmander dig og kan give dig følelsen af at miste orienteringen og meningen med livet. Men sorgen kan også udløse hjertekarsygdom, særligt i den første måned efter, at partneren er gået bort. I den periode har den pårørende dobbelt så stor risiko for at dø af blodpropper i hjertet og hjernen. Det konkluderer engelske forskere efter at have fået adgang til lægejournaler fra over 30.000 britere, som fra 2005 til 2012 oplevede et dødsfald i den nærmeste familie. De var alle mellem 60 og 89 år.

De pårørende har formentlig i forvejen haft en risiko for at få hjertekarsygdom – ofte ukendt, Så mister de en, de holder af og oplever derpå en sorg, som udløser blodproppen forklarer Anne Skjødt, leder af Rådgivningscentret i København.

– At miste en, man holder af, kan være en stor belastning for krop og sjæl. Det er vigtigt at få god støtte fra venner og familie i den første tid, så man ikke føler sig alene om sorgen. At dele tankerne med andre, græde og grine sammen, letter sorgen, siger Anne Skjødt og tilføjer:

– Det er vigtigt at have gode lyttere omkring dig. Det er ofte ikke gode råd, du har mest brug for, forklarer Anne Skjødt.

 

Miste en søskende
For nylig fandt svenske forskere også en sammenhæng mellem at dø af en blodprop i hjertet og at miste en søster eller bror. Kvinder, der har mistet søskende inden for de nærmeste seks år, har 25 procent øget risiko for en blodprop i hjertet, mens det gælder for 15 procent af mændene.

Har du mistet en, du holder af, kan du altid henvende dig og få støtte I Hjerteforeningens rådgivningscentre.