<p>Brusetabletter og andre opløselige lægemidler indeholder så store mængder salt, at de syvdobler risikoen for forhøjet blodtryk og kan føre til slagtilfælde, viser ny forskning</p>

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Dæmper du dine smerter ved at tage smertestillende brusetabletter tre gange dagligt, så har du fået den højst anbefalede mængde salt alene fra pillerne.

Brusetabletter og tabletter til opløsning indeholder så meget salt (eller rettere natrium, der er den ”farlige” del af salt), at de syvdobler risikoen for forhøjet blodtryk. Det viser forskning, der netop er offentliggjort i det højt ansete tidsskrift, British Medical Journal.

De personer, der gjorde brug af de saltholdige lægemidler fik i gennemsnit, hvad der svarer til mere end 6 gram salt alene fra lægemidlerne. Dertil kommer alt det, de fik gennem kosten. Herhjemme er det yderligere 7-8 gram for kvinder og 9-11 gram for mænd. Anbefalingen lyder, at vi max bør indtage 6-7 gram salt.

Smertestillende medicin fuld af salt
Forskerne undersøgte 24 forskellige receptpligtige, opløselige lægemidler. Særligt smertestillende medicin med indholdsstoffet paracetamol (fx Pamol og Panodil) bonner ud i den nye undersøgelse. Det er lægemidler som rigtig mange tager – også uden recept.

– Det er overvældende store mængder salt, der følger med forbruget af disse lægemidler. Rigtig mange danskere bruger dem, så deres indhold af salt kan have skræmmende stor betydning for folkesundheden, siger Gorm B. Jensen.

Personer, der bruger de opløselige udgaver af et lægemiddel er udover den syvdoblede risiko for forhøjet blodtryk også i 20 procent højere risiko for et slagtilfælde og i 28 procent større risiko for at dø for tidligt, end personer, der bruger almindelige tabletter.

– Lægemiddelmyndighederne bør derfor advare om det store saltindhold i disse lægemidler, læger og farmaceuter skal i videst muligt omfang undlade at anbefale dem til patienter, og endeligt håber vi, at medicinalvirksomhederne vil udvikle lægemidler med langt lavere saltindhold, siger Gorm B. Jensen.

Undgå lægemidler med salt
Den nye undersøgelse baserer sig kun på personer, der dagligt tager de saltholdige lægemidler. Et lavt forbrug af medicinen skader ikke hjertekarsystemet, vurderer Gorm B. Jensen, men det er alligevel en god ide at gå uden om den.

– Patienter, og især patienter med forhøjet blodtryk, bør så vidt muligt undgå de saltholdige præparater. Der er sjældent grund til at bruge brusetabletter og opløselige tabletter, medmindre du har svære synkeproblemer eller kvalme. Men du bør altid tale med din læge, inden du stopper med at tage din medicin, siger Gorm B. Jensen.