I DR-programmet U-turn hjalp coachen Chris MacDonald otte syge danskere til en ny livsstil. En af dem var Paco, der smed 15 kg, sin blodtryksmedicin og håbløsheden over ikke at kunne blive rask igen. Den oplevelse fortæller han om her og snart ved foredrag hos Hjerteforeningens lokalkomiteer

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

 – Jeg har vejet så meget, at selv min mor ikke kunne lide mig. Det sagde hun selv til mig, griner Francisco Benitez Martinez, da han en mandag eftermiddag byder Hjerteliv indenfor i lejligheden i Odense.

Det er første gang, vi møder den vævre mand med guldøreringen og det veltrimmede, gråsorte fuldskæg. Alligevel fornemmer man, at han er midt i en u-vending. Måske er det den hvide racercykel og matchende cykelsko, der står klar i entreen. Måske er det hans hjertelige måde at sige: ”Kald mig bare Paco”. Eller måske er det hans vilje til at hjælpe andre, som han selv er blevet hjulpet. Til en ny start, et nyt liv og en hel masse nye vaner.

15 kg lettere
– Jeg var overvægtig i 25 år. Jeg har levet ad helvede til. Jeg har fået tre stents i hjertet. Det kan jeg ikke forvente er væk på nogle måneder. Det tager lang tid at gøre godt igen. Så jeg er stadig i gang med mit U-turn, og jeg regner ikke med, at jeg er færdig før om et år, siger Paco.

Paco tabte 15 kg under det U-turn projekt, som Chris MacDonald stod bag, og som blev sendt på DR i foråret. Et år efter holder han stadig sin vægt på 68 kg. Han motionerer dagligt og har kastet sig ud i triatlontræning med et mål om en dag at gennemføre en ironman. Og han spiser sundere og mindre end han troede muligt.

Det hjælper. Han har smidt blodtrykspillerne og nøjes med en daglig hjertemagnyl og lidt kolesterolmedicin. Paco har knoklet sit kolesterol og alle de andre mål for hjertesygdom helt ned, men på grund af retningslinjerne for behandling af personer med en stent, må han leve med medicinen. Det er OK, synes han, for han er bare taknemmelig for at være blevet en lettere, sundere og en mere håbefuld mand end for godt et år siden.

 – Nu vil jeg gerne hjælpe andre ved at fortælle om mine erfaringer. Det vigtigste jeg kan give dem, der hører på, er håb. Et håb om, at det kan lade sig gøre at ændre livsstil, siger Paco.

Håbløs situation
Paco blev hjertesyg i 2007. Der blev han indlagt på en hjerteafdeling og fik to stents. I 2010 blev han indlagt igen og fik endnu en stent – og en ubehagelig erkendelse af, at det her, det slipper han ikke af med.

– Jeg tænkte: ”Hvor mange gange kan det her ske, og hvor længe kan de blive ved med bare at lægge nye stents ind i mit hjerte?” Det gjorde mig utryg og skuffet over at skulle opereres igen. Jeg blev meget ked af det og syntes, det var en håbløs situation. På trods af, at jeg tog medicin og prøvede at leve sundere, kunne jeg ikke gøre noget ved det, fortæller Paco.

Derfor kom U-turn programmet og coachen Chris MacDonald som en stor hjælp. Her var et mål, som han kunne forholde sig til og som motiverede. Der var fokus på alt, der skal til for at få et sundt liv – motion, kost og søvn – og hjælp til at leve det.

– Min motivation var, at jeg troede på, at det her kunne gøre mig rask. Det her kan hjælpe mig. Jeg ville blive rask og vise befolkningen, at det ikke er håbløst, at der er en vej ud af sygdommen, siger Paco.

Det er ikke let at ændre livsstil og holde den, erkender Paco. Verden arbejder tit imod. Som fx hans arbejdsplads i Svendborg, der næsten kan være for hyggelig.

– Mit arbejde er rigtig hyggeligt. Så hyggeligt, at der er kage eller brød hver dag. Til fødselsdage, som morgenbrød, og dummer du dig, giver du dummekage. Jeg prøver at ændre det ved at lave dummekage om til 10 push-ups, men mine kollegaer er ikke meget for det. Så det er svært at ændre livsstil alene. Det hjælper at få hjælp fra andre. Det gælder om at få hjælp til at finde det, der er problemet eller udfordringen for lige netop en selv, og så løse det, mener Paco.

Der skal vilje til
For Paco er det sværeste at spise lidt nok. Han holder sig til vegetarmad med lidt fjerkræ og fisk, prøver at nøjes med små portioner og undgår kagerne. Det koster stadig masse af viljestyrke.

 – Min mave kan stadig huske, hvor meget jeg spiste den gang. Men jeg tror, at min nye kost bliver det naturlige valg for mig om et års tid. Så er min U-vending komplet. Det har jeg forpligtet mig selv til. Det er nødvendigt for, at jeg få det liv jeg ønsker, siger Paco.

Motionen har han godt tjek på. Den hvide racercykel blev i sommermånederne brugt som transportmiddel til hans arbejde i Svendborg – 100 km om dagen, 3 dage om ugen. Nu er den en del af triatlontræningen i Odenses Triatlon Klub, der også indeholder løbeture, svømmeture og så lige en daglig morgentræning i fitnesscentret. Målet – at gennemføre en ironman – holder ham motiveret.

 – Om jeg gennemfører målet er ikke så vigtigt for mig. Altså om det bliver en hel eller halv ironman, og om det bliver i år eller næste år. Det, der er vigtigt, er, at jeg har et mål, siger Paco.

af , d. 30. oktober 2013