Marevan giver færre blodpropper og blødninger end Pradaxa blandt patienter, der har en mekanisk hjerteklap, viser ny forskning

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Har du mekaniske hjerteklapper, bør du holde dig til den klassiske blodfortynder Marevan. For patienter med mekaniske hjerteklapper, der tager den nye blodfortynder Pradaxa (med det virksomme stof dabigatran), får flere blodpropper og blødninger end patienter, der tager den gamle type blodfortyndende medicin, Marevan (med det aktive stof warfarin).

Det konkluderer ny amerikansk forskning. Faktisk blev så mange patienter i forskningsstudiet ramt af blodpropper eller blødninger, at det måtte afbrydes før tid.

– De nye resultater betyder, at patienter med mekaniske klapper som udgangspunkt skal behandles med Marevan, ikke Pradaxa. Der vil selvfølgelig altid være individuelle og lægefaglige vurderinger i valget af lægemiddel, bl.a. patientens præferencer, alder, størrelse og nyrefunktion, og om patienten tidligere har fået blodfortyndende medicin, siger professor og overlæge Gorm B. Jensen, Hjerteforeningens forskningschef.

Gælder ikke atrieflimren
Vi har tidligere skrevet om dansk forskning, der viste, at Pradaxa giver færre hjerneblødninger og blodpropper i hjertet end det velkendte Marevan. Her var der tale om patienter med atrieflimren, og når det kommer til denne gruppe patienter, har andre studier også vist, at de nye blodfortyndere er gode og sikre alternativer.

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), ligestiller derfor stadig de nye blodfortyndende lægemidler til behandling af patienter med atrieflimren – Xarelto, Pradaxa og Eliquis – med de ældre blodfortyndere, som vi skrev her.

Men hvorfor kan den samme medicin være sikker for patienter med atrieflimren, men farlig for patienter med mekaniske hjerteklapper?

– Det er svært at svare på. En af forklaringerne kan være, at årsagerne til, at patienter med atrieflimren får blodpropper er en anden end årsagen til, at patienter med mekaniske hjerteklapper får blodpropper. Noget kunne tyde på, at Marevan er bedre til at forhindre blodpropper forårsaget af mekaniske hjerteklapper end de nye blodfortyndere som Pradaxa, siger Gorm B. Jensen.

Bag det nye studie står Boehringer Ingelheim, som er producenten af Pradaxa. Resultaterne er offentliggjort i det højt estimerede tidsskrift New England Journal of Medicine.

af , d. 3. oktober 2013